14. 5. 2021, 12:43 | Vir: STA

Z mrežo spremljevalcev se slepi in slabovidni enakopravno vključujejo v socialno okolje

profimedia

Program mreže spremljevalcev omogoča slepim in slabovidnim, da se s pomočjo spremljevalcev enakopravno vključujejo v socialno okolje, so izpostavili gostje današnje okrogle mize v organizaciji zveze društev slepih in slabovidnih. V lanskem letu je bilo v program vključenih 79 uporabnikov in 45 spremljevalcev, ki so izvedli skoraj 3000 ur spremstva.

V lanskem letu se je tako kljub omejitvam zaradi epidemije covida-19 v program na novo vključilo šest uporabnikov in 21 spremljevalcev. Začeli pa so izvajati tudi nov program družabništva prek telefona, ki je dostopen vsem, ki imajo telefon in so pripravljeni nekaj minut nameniti pogovoru z neznancem. Vanj se lahko vključijo tako slepi in slabovidni kot tudi videči, so pojasnile koordinatorke programa Polona Car, Nastja Žlajpah in Adela Anzeljc.

Namen programa Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti slepih in slabovidnih je omogočiti slepimi in slabovidnim enakopravno vključevanje v socialno okolje, s čimer preprečujejo njihovo socialno izključenost ter jim zagotavljajo večjo neodvisnost in samostojnost, so na današnji okrogli mizi poudarili v Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Poslanstvo mreže je vse od njenega nastanka v letu 2000 priti čim bližje vsakemu slepemu in slabovidnemu, ki potrebuje pomoč in spremstvo pri vsakodnevnih opravkih in rekreativnih aktivnostih. Mreža je tako odvisna od potreb, ki jih slepi in slabovidni sami izpostavijo in se na tak način aktivno vključijo v program. Pri tem pa želijo razbremeniti tudi svojce in ponuditi pomoč tistim, ki ne koristijo možnosti osebne asistence, so še izpostavile koordinatorke programa.

Po besedah nekdanje vodje programa Sonje Pungertnik se člani programa trudijo, da bi bili spremljevalci dostopni vsem slepim in in slabovidnim po celotni Sloveniji, saj je namen njihovega delovanja, da uporabniki stopijo v stik s čim več spremljevalci ter tudi na tak način širijo svoje socialno okolje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.