27. 11. 2015, 12:45 | Vir: Liza

Jasna Novak Beguš: "Z obrazno jogo se aktivirajo žleze, ki nas pomladijo"

Goran Antley

Jasna Novak Beguš se že dolga leta ukvarja s prodajo kozmetike, nato pa jo je življenje postavilo pred izziv in postala je inštruktorica obrazne joge. Pridobljeno znanje zdaj širi na tečajih in skupaj s svojimi tečajnicami spremlja napredek na vsakem obrazu.

Kaj vas je pripeljalo do odločitve, da ste se izobrazili za inštruktorico obrazne joge?

Ker sem toliko časa v svetu kozmetike, žensk in ženskih obrazov, kajti izvajala sem različne delavnice za nego kože in delavnice ličenja, sem začela ženske obraze, seveda tudi svojega, opazovati na drugačen način. Spraševala sem se, kaj bi še lahko naredila za to, da bi poudarila lepoto na ženskem obrazu.

Vedela sem, da poleg kozmetike obstaja nekaj več, in začutila sem, da moram dati ženskam, ki jih srečujem, nekaj več. Posledično sem prišla do Savine Atai, ki je prej nisem poznala. Pri njej sem naredila tečaj in pridobila licenco za inštruktorico obrazne joge po sistemu Savine Atai.

Kdaj ste torej uradno postali inštruktorica?

Lani poleti. Od septembra do junija pa sem že imela redne tečaje. Ker se je nabralo že nekaj tečajnic, letos začenjamo tudi redne tedenske treninge, da ženske po opravljenem tečaju ne bi pozabile delati vaj in da bi seveda ohranile optimalno obrazno formo.

Kako pogosto pa je treba delati vaje za obraz?

Obrazna joga je fitnes obraznih mišic in treba jih je izvajati dnevno. Ko ženske hodijo na tečaj in se učijo izvajati vaje pet tednov zaporedoma po tri šolske ure, morajo vaje ponavljati tudi doma, da se obraz navadi uporabljati mišice, za katere niti nismo vedeli, da jih imamo, in po dveh tednih mišice dojamejo.

Po 90 dneh s svojimi tečajnicami naredim ponovitveno vadbo, takrat se forma obraza pri ženskah že vidno preoblikuje. Potem pa je pomembno vzdrževanje optimalne obrazne forme v nadaljnjih mesecih, za to pa je dovolj deset minut na dan.

So učinki obrazne joge samo estetski ali tudi kaj vplivajo na zdravje?

Estetski učinki, ki se kažejo kot brisanje drobnih gubic, podočnjakov, smejalnih gub in v preoblikovanju podbradka, 'likanju' dekolteja, niso toliko v ospredju, kot je izboljšanje počutja. Z obrazno jogo se aktivirajo naše žleze in posledično se začne optimalna proizvodnja hormonov v telesu.

Naj poudarim, da so vaje za obraz po sistemu Savine Atai zasnovane medicinsko. Če redno vadimo, se aktivirajo glavni organi v telesu – srce, ledvice, pljuča, vranica in jetra. Ti organi so po vadbi stimulirani. V velikih količinah se začne izločati tudi serotonin, hormon sreče. Ženske to opažajo in na telesu občutijo spremembe.

Kdaj pa je najboljši čas za izvajanje vaj obrazne joge – zjutraj ali zvečer?

Vseeno je. Za zjutraj priporočam sklop vaj za jutranje prebujanje telesa. Sicer pa sem sama vedno delala vaje bolj proti večeru, nato pa meditacijo. Pomembno je, da si vzamemo čas za vaje, v katerem delu dneva, pa ni tako pomembno.

Ali je treba delati vaje pred ogledalom ali naj se ženske raje zanesejo na lasten občutek?

Na tečaju vedno poudarim, naj najprej dobro opazujejo moj obraz med izvajanjem vaj, doma pa lahko delajo vaje pred ogledalom, dokler zavestno ne čutijo mišic.

Je torej treba vaje zadrževati v bolečini?

Večina vaj se izvaja po 30 sekund. Ko mišice zategujemo, res čutimo malo bolečine. Rahlo boleče mišice na obrazu naslednji dan pa so posledica dobrega treninga. To velja predvsem za čas, ko se obraz šele navaja na vadbo.

Kako pa potem naslednji dan omilimo bolečine v mišicah obraza?

S počitkom in masažo obraza – lahko na obraz nanesemo kremo, ki je bogata s hialuronsko kislino, in jo vtremo v kožo z nežno masažo. Priporočam tudi uživanje svetlinovega olja in maščobnih kislin omega 3.

Je obrazno jogo treba kombinirati tudi s kakšno posebno prehrano?

Pomembna sta zdrava prehrana in zadosten vnos tekočine v telo. Vse to vpliva na delovanje našega telesa in videz, ki se pozna na obrazu.

Kdaj pa se na obrazu pokažejo prvi vidni rezultati kot posledica obrazne joge?

Prvi vidni rezultati se opazijo po petih tednih. Tečajnice vedno slikam pred začetkom tečaja in po petih tednih, ko se tečaj zaključi, ponovno. Ko primerjamo slike, so razlike neverjetne.

Kako se kažejo?

Predel okrog oči se odpre, obrvi so višje, obraz zažari, na koži se pozna sijaj, vrat se podaljša, podbradek se zmanjša. Seveda je vse odvisno od obraza do obraza in od tega, kako pridne so tečajnice pri izvajanju vaj doma.

poskusite s preprostim treningom obrazne joge

Vaja: celostni lifting obraza – RAZCVET

"Ko začnemo trening obrazne joge, moramo obraz 'prižgati' – obraz mora biti sproščen, svež in privzdignjen," poudarja Jasna Novak Beguš in dodaja, da je vajo najbolje izvajati stoje.

"Vaja pomlajuje, krepi ter učvrsti celoten obraz in vzpostavlja naravno silo proti težnosti. Aktivira, trenira in stimulira čisto vse mišice obraza, vratu in lobanje (57 mišic); ter žleze v glavi, ščitnico in timus. Izjemno gladi in poživi kožo – na obrazu, vratu in dekolteju. Podarja žareč videz, obnavlja vitalnost ter neguje vseh pet glavnih notranjih organov in živčni sistem."

Dihajte trebušno. Dvignite ustne kotičke. Z usti oblikujte dolgi O. Nekaj sekund zadržite in pazite, da ne boste brade potiskali navzdol. Nato zgornjo in spodnjo ustnico čim bolj močno ovijte čez zobe. Poskrbite, da se usta ne odprejo ali zaprejo preveč – le ustnici vlecite navznoter. Ohranite nastavljen gib ter se hkrati izrazito nasmehnite z ličnicami – nasmeh vlecite od ustnih kotičkov do senc, ne da bi mečkali področja okoli oči.

Čez nekaj sekund še zaprite oči in zavrtite/usmerite očesna zrkla navzgor proti vrhu notranjosti lobanje – to bo okrepilo spodnjo veko in 'pobožalo' hipotalamus. Še naprej se smejte – saj na ta način krčite in dvigate vse lične mišice. Usta prilagodite tako, da bo O čim ožji. Glavo nagnite nazaj in obenem dvignite brado. Zdaj pa zategnite svoje trebušne mišice, mišice zadnjice in nog; odprite prsni koš.

Stisnite dlani v pesti, še naprej dihajte trebušno. Počasi, zelo počasi začnite dvigovati roke navzgor nad glavo. Višje ko gredo roke, bolj napenjajte obraz. Ohranjajte dolgi O, povlek ustnic, nasmeh ter nagib glave. Ko z dvigovanjem rok dosežete najvišjo točko, se tam ustavite za 30 sekund. Nato roke počasi spustite ter si pozorno in ljubeče zmasirajte ščitnico in timus – žlezo imunskega sistema.

Celoten postopek petkrat ponovite, uživajte in dihajte.

Pripravila: Metka Pravst

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.