4. 1. 2022, 12:12

Z omikronom se veliko pogosteje (kot pri delti) okužijo tudi CEPLJENI

profimedia

Vse bolj jasno postaja, da se z omikronom veliko pogosteje kot pri delti okužijo tudi cepljeni.

Pri cepljenih z vektorskimi cepivi (AstraZeneca, Janssen, Sputnik) je zaščita pred okužbo skoraj nična. Pri polno cepljenih (dva odmerka) s cepivoma mRNK (Moderna, Pfizer) naj bi bila zaščita pred okužbo okrog 30-odstotna, pri cepljenih s poživitvenim odmerkom pa okrog 70-odstotna.

Cepljenje pa  vendarle še vedno zelo dobro ščiti pred hudo obliko bolezni, zaradi katere bi potrebovali kisik ali celo mehansko predihavanje z ventilatorjem, a tudi pri tem ni vseeno, s katerim cepivom (in s koliko odmerki) ste bili cepljeni.

Ali, kot je na Twitterju zapisal zdravnik z newyorške urgence Craig Spencer, je mogoče predvideti potek bolezni pri cepljenih prav na podlagi njihovega cepilnega statusa.

Drugačni so tudi simptomi

Najpogostejši simptomi obolelih po okužbi z omikronom so boleče in razdraženo grlo, kašelj, zamašen nos in izcedek iz nosu ter utrujenost, precej manj pa je poročanj o izgubi voha in okusa. Še nekaj dodatnih možnih simptomov covida zaradi omikrona: močno znojenje, posebej ponoči, poleg tega pa še glavobol, trebušni krči, bruhanje in driska.

Medtem ko so prejšnje različice napadle celice v pljučih in tako pogosteje povzročile pljučnico, se omikron bolj namnoži v grlu oziroma zgornjem delu dihal.

Hitri testi manj zanesljivi

Hitri testi še vedno lahko pokažejo tudi okužbo z omikronom, a naj bi bili manj občutljivi.

Antigenski test deluje tako, da zazna prisotnost za koronavirus značilne beljakovine iz ovojnice virusa ne glede na različico (alfa, delta, omikron …). Vendar pa je za to, da test pokaže pozitiven rezultat, potrebna določena količina virusa. Mogoče je, da hitri testi slabše zaznavajo okužbo z omikronom, ker ta povzroča blažje simptome in ker bolezen traja manj časa. - vir: info N1
Kaj pa preboleli?

Vse, kaže, da prebolelost po delti nima nobenega zaščitnega učinka proti okužbi z omikronom, kar pomeni, da so necepljeni prebolevniki v primeru omikrona bolj ogroženi.

Po drugi strani pa je zanimivo, da naj bi po študiji iz Južne Afrike, imeli tisti, ki so preboleli omikron obliko covida, kasneje štirikrat večjo odpornost proti delti kot nepreboleli.

In necepljeni?

Po podatkih iz držav, ki jih je omikronski val že zadel, ta različica povzroča blažjo obliko bolezni, vendar še posebej necepljeni lahko zbolijo v hujši obliki in morajo v bolnišnico, pišejo na info N1.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.