26. 7. 2018, 14:58 | Vir: STA

Z virusom hiv se vsake tri minute okuži najstnica, stara med 15 in 19 let!

profimedia
Z virusom hiv se vsake tri minute okuži najstnica, stara med 15 in 19 let! (foto: profimedia)

Vsake tri minute se z virusom hiv okuži najstnica, stara med 15 in 19 let, je v sredo na 22. mednarodni konferenci o aidsu v Amsterdamu sporočil Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). Ta "kriza zdravja" mladih deklet je po mnenju Unicefa močno pogojena z neenakostjo med spoloma.

Lani se je z virusom hiv okužilo 430.000 mladostnikov, starih manj kot 19 let - vsako uro se jih je torej okužilo skoraj 50. Dve tretjini teh so bile deklice in mlade ženske, piše v poročilu Unicefa.

Z virusom, ki povzroča aids in uničuje imunski sistem, je v lanskem letu živelo okoli 1,2 milijonov najstnikov, od tega tri petine deklet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi aidsa je lani umrlo 130.000 mladostnikov, starih manj kot 19 let. Število smrti zaradi te neozdravljive bolezni se je sicer od leta 2010 zmanjšalo v vseh starostnih skupinah, trend vsa leta ostaja enakomeren le med najstniki med 15 in 19 letom starosti.

Izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore je vzrok za "epidemijo, ki se širi med mladostnicami" med drugim pripisala zgodnjim in prisilnim spolnim odnosom, nemoči, da zavrnejo nezaščiten spolni odnos, revščini ter pomanjkanju dostopa do ustreznih informacij in služb za pomoč. Dejala je še, da hiv najbolj "uspeva" med najbolj ranljivimi in zapostavljenimi, zaradi česar so najstnice najbolj ogrožene.

Proti virusu hiv se sicer s pravnimi sredstvi trenutno bori tudi najmanj 68 držav, ki z zakonom prepovedujejo nerazkritje o okužbi, izpostavljanje ali prenos virusa. Temu močno nasprotuje več kot 20 strokovnjakov za aids, ki so v sredo v skupni izjavi pozvali mednarodno skupnost k ukinitvi teh zakonov.

Kot so opozorili strokovnjaki, znanost namreč ne more podpreti tovrstnih kršitev zakona, saj med drugim ne more brez dvoma potrditi, kdo je z virusom okužil drugo osebo. Izjavo je podpisala tudi Nobelova nagrajenka za medicino Francoise Barre-Sinoussi, ki je skupaj z Lucom Montagnierjem leta 1983 odkrila virus hiv.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.