Za dobro zobno pasto ni potrebno seči globoko v žep

18. 2. 2021, 12:17 | Zdravje
Za dobro zobno pasto ni potrebno seči globoko v žep (foto: profimedia) profimedia

Zobne paste obljubljajo bolj bele in manj občutljive zobe ter zdrave dlesni, manj zobnega kamna, nekatere celo »regeneracijo« zob. Izbira na policah je velika, širok je tudi cenovni razpon – od manj kot evro do 10 ali celo 20 evrov za tubo.

Zobne paste obljubljajo bolj bele in manj občutljive zobe ter zdrave dlesni, manj zobnega kamna, nekatere celo »regeneracijo« zob. Izbira na policah je velika, širok je tudi cenovni razpon – od manj kot evro do 10 ali celo 20 evrov za tubo. Na ZPS so skupaj z drugimi potrošniškimi organizacijami na velikem mednarodnem testu preizkusili več kot 40 zobnih past, 17 jih najdemo tudi na policah slovenskih trgovin. Cene testiranih izdelkov se gibljejo od 1,09 in 5,99 evra za tubo -  v tem cenovnem razponu je tudi polovica preizkušenih izdelkov, ki si je prislužila oceno dobro.

Kako torej izbrati?

V zadnjih letih je izbira zobne paste postala prava znanost, vsaj tako bi nas radi prepričali proizvajalci. Že hiter pregled ponudbe na trgovskih policah razkrije, da lahko za vsako težavo najdemo ustrezno zobno pasto. Nekatere zobne paste morda res lahko izpolnijo katero izmed obljub, na primer zmanjšajo občutljivost zob, a kot poudarjajo na ZPS, zob vam pobelila ne bo nobena, ne glede na to, koliko boste odšteli zanjo. Glavni nalogi zobne kreme sta čiščenje in zaščita pred zobno gnilobo, pri čemer ima ključno vlogo fluor, ki pa ne vpliva bistveno na ceno. 

Kolikokrat na dan si moramo očistiti zobe?

Strokovno priporočilo za ohranjanje ustnega zdravja je skrb za ustno higieno dvakrat na dan po dve do tri minute. Poskrbeti moramo, da natančno odstranimo obloge z vseh petih ploskev zoba. Za to potrebujemo dovolj časa in ustrezne pripomočke.

Več o negi zob, o skrbi za ustno zdrave od prvega zoba dalje, o fluoru preberite v kratkem intervjuju z Gordano Čižmek, dr. dent. med., specialistko otroškega in preventivnega zobozdravstva ter zobne in čeljustne ortopedije – TUKAJ

Ne pozabite: Učinkovita zobna pasta sama po sebi še ne zagotavlja zdravih zob (in dlesni)-  na zdravje zob in dlesni vpliva veliko dejavnikov: splošno zdravje, prehranske navade, (zdrav) način življenja in seveda – ustna higiena.

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest 2/2021 in na www.zps.si.