Za mesec dni se je odpovedala kruhu, ko je videl, kaj se je zgodilo, je zdravnik ostal brez besed

26. 8. 2025, 08:00 | Uredništvo
kruh (foto: Profimedia)
kruh
Profimedia

Kruh je živilo, ki je pri nekaterih ljudeh del vsakdanjega prehranjevanja. A včasih lahko majhna sprememba prinese velike rezultate.

O tem dovolj zgovorno priča primer 32-letne Beograjčanke, ki je sklenila, da izloči kruh iz svoje vsakodnevne prehrane. Hotela je izgubiti nekaj kilogramov, a pri tem se ni hotela držati kakšne stroge diete ali pa se odločiti za dodatno vadbo. To, kar je sledilo, pa je presenetilo celo njenega zdravnika

Brez vnaprej določenega režima je ženska prenehala uživati beli kruh, peciva in druge podobne izdelke iz rafinirane moke. Vse drugo na njenem krožniku je ostalo skoraj nespremenjeno. "Kruh je bil del mojega vsakdana,  še posebej zjutraj. Sprva mi je bilo zelo težko, saj sem z njim odraščala," priznava, poroča srbski portal Najžena. A že po mesecu dni so se zgodile opazne spremembe - in to ne samo na tehtnici.

Na rednem zdravniškem pregledu je odkrila, da so se njene krvne vrednosti znatno izboljšale: holesterol je padel v normalne meje, raven sladkorja v krvi je bila idealna, trigliceridi pa so se drastično zmanjšali. Vse to brez enega samega dneva vadbe. Poleg tega je izgubila štiri kilograme, najpomembnejše pa ji je bilo, kako se je počutila: lažja, z več energije in brez stalnega občutka napihnjenosti ali hrepenenja po prigrizkih.

Francoz umrl med maratonskim prenosom v živo, Pariz napovedal tožbo proti platformi

Kruh ni sovražnik zdravja

Nutricionisti poudarjajo, da sam kruh ni sovražnik zdravja, težava je v tem, kakšen kruh jemo in koliko ga zaužijemo. Beli kruh se hitro razgradi in dvigne raven sladkorja v krvi, kar lahko povzroči pogostejši občutek lakote in presežek kalorij. Ko ga izločimo iz prehrane, telo lažje vzpostavi ravnovesje, inzulin pa se stabilizira.

"Izločitev rafiniranih ogljikovih hidratov pogosto vodi do manjših nihanj sladkorja v krvi, kar zmanjšuje občutek lakote in vodi k manjšemu vnosu hrane," je za srbske medije pojasnila prehranska strokovnjakinja. Kljub temu je pomembno poudariti, da popolna eliminacija kruha ni nujna niti priporočljiva za vsakogar. Nutricionisti priporočajo, da beli kruh zamenjamo za polnozrnate ali proteinske različice, ki vsebujejo veliko vlaknin in nas dlje časa nasitijo. Ključ sta zmernost in pravilen izbor.

Za konec Beograjčanka sporoča: "Ne trdim, da bi morali vsi nehati jesti kruh, vendar če se počutite utrujeno ali nikakor ne morete shujšati - poskusite mesec dni brez kruha. Meni je to prineslo neverjetno spremembo. Seveda se pred tem posvetujte z zdravnikom."

Strokovnjaki razkrili, katera pijača je daleč najslabša za ledvice (in res bi se ji mogli izogibati!)