27. 5. 2019, 17:04 | Vir: STA

Za mišjo mrzlico v Sloveniji letos zbolelo 94 oseb

Profimedia
Za mišjo mrzlico v Sloveniji letos zbolelo 94 oseb (foto: Profimedia)

Letos je mišja mrzlica v Sloveniji v porastu. Od začetka leta so laboratorijsko potrdili 94 primerov hemoragične mrzlice z renalnim sindromom. V minulem tednu so potrdili 19 novih primerov bolezni. Obolelo je 22 žensk in 72 moških, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Bolniki so bili hospitalizirani, nihče ni umrl.

V Jugovzhodni Sloveniji je zbolelo 47 bolnikov, 22 bolnikov prihaja iz Podravske, šest iz Koroške, po štirje iz Osrednjeslovenske, Pomurske in Posavske regije, trije iz Savinjske in po en iz Gorenjske, Primorsko-Notranjske in Zasavske regije. En bolnik ima stalno bivališče v tujini, piše na spletni strani NIJZ.

Za mišjo mrzlico je zbolelo več moških kot žensk. Največ bolnikov je starih med 45 in 54 let, v tej starostni skupini je zbolelo 27 oseb. Sledijo zboleli med 25 in 34 letom, v tej starostni skupini je zbolelo 22 oseb.

Hemoragična mrzlica z renalnim sindromom oziroma mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen. Bolezen se z glodalca na človeka prenese preko vdihavanja virusov, ki se nahajajo v izločkih glodalcev, bolezen pa se ne prenaša s človeka na človeka. Zdravljenje je simptomatsko. Smrtnost zaradi bolezni je nizka.

Za preprečevanje okužb z virusom mišje mrzlice je po nasvetih NIJZ pomembno glodalcem preprečiti dostop do hiše. Dalj časa zaprte prostore je treba pred začetkom čiščenja temeljito prezračiti, prostor pa razkužiti z raztopino klornega razkužila. Pri čiščenju svetujejo uporabo zaščitne maske in rokavic iz lateksa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.