25. 4. 2021, 06:33 | Vir: STA

Za ohranjanje spomina in urjenje čutil starejših v logaškem domu z vrtom in tematsko-senzorno potjo

STA

V Domu starejših v Logatcu se podajajo v projekta, s katerima bodo varovancem pomagali pri ohranjanju spomina, urjenju čutil in obujanju spominov na aktivnosti njihove preteklosti. Omislili so si gartlc, torej vrt, ki je bil nekoč nepogrešljiv ob vsaki hiši, vzpostavili pa bodo tudi tematsko-senzorno pot za urjenje čutil.

V sodelovanju z društvom za zdravilne rastline Ognjič in biodinamiki društva Ajde Vrzdenc dom s finančno podporo Evropskega kmetijskega sklada za podeželje in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 pripravlja projekt Gartlc.

"Gartlc je vrt s križno zasnovo, ki je zasajen na sončni površini domskega parka. Na njem bodo pridelovali najrazličnejše rastline, pri njihovi vzgoji pa bodo lahko sodelovali tudi stanovalci," je za medije pojasnila strokovna delavka Ana Skočir. "Na takem vrtu je nekoč lahko vsaka družina pridelala zelenjavo, pa cvetje ali celo zelišča za domačo lekarno," je dejala.

Delo in opazovanje vrta sta odlični rehabilitaciji, ki bosta varovancem zapolnili prosti čas, urili njihov spomin, predvsem pa jim omogočili bivanje v naravi in z naravo.

"Nekateri stanovalci bodo le opazovali delo, drugi, ki nimajo težav s spominom, so pa že doslej izražali željo po delu v naravi. Pričakujemo, da bodo z veseljem priskočili na pomoč biodinamikom," je še povedala Skočirjeva.

V sklopu projekta je tudi vzpostavitev tematsko-senzorne poti, opremljene s predmeti, ki bodo stanovalcem pomagali pri urjenju čutil.

"Imamo pet pergol, ki jih želimo opremiti s tehničnimi pripomočki, da bi obiskovalcem pričarali svetlobne in zvočne učinke narave. Postaviti želimo tudi objekt, ki bi ga napolnili z materiali, ki jih prepoznamo na otip, to so zemlja, pesek in glina," je še povedala strokovna delavka projekta Ana Skočir.

V zanimiv program želijo vključiti tudi najrazličnejša izobraževanja, predavanja in delavnice, ki jih bodo pripravljali v sodelovanju z okoliškimi društvi, zraven pa povabili tudi vrtčevske otroke, ki bodo s svojo energijo in srčnostjo nedvomno razveseljevali starejše.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.