Za rakom jajčnikov v Sloveniji vsako leto zboli 150 žensk

Pomembno je zgodnje odkrivanje

8. 5. 2020, 11:52 | Zdravje | Vir: STA

              Za rakom jajčnikov v Sloveniji vsako leto zboli 150 žensk (foto: profimedia) profimedia

Na pobudo organizacij, ki delujejo na področju ginekoloških rakov, danes zaznamujemo svetovni dan raka jajčnikov. V združenju Europa Donna Slovenija letos opozarjajo na pomen zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja te vrste raka, za katero je značilna najnižja stopnja preživetja od vseh ginekoloških obolenj.

Petletna stopnja preživetja raka jajčnikov v Sloveniji je po podatkih iz registra raka 40,2-odstotna. Medtem je petletna stopnja preživetja pri ženskah z rakom dojk 87,7-odstotna, kažejo podatki registra raka iz leta 2016.

Za rakom jajčnikov v Sloveniji vsako leto zboli okoli 150 žensk. Testa za zgodnje odkrivanje ni, simptome pa pogosto zamenjujemo s simptomi drugih manj hudih bolezni, zlasti bolezni prebavil. Ker so simptomi neznačilni in težje prepoznavni, jih pogosto odkrijejo šele v poznem stadiju bolezni, so navedli v združenju Europa Donna Slovenija.

V času, ki ga zaznamujejo ukrepi za preprečevanje širjenje okužbe z novim koronavirusom, je zato pomembno, da smo pozorni na spremembe in ne odlašamo z obiskom pri zdravniku.

Ženske naj bodo tako pozorne na nepojasnjeno utrujenost, nenadno in nepojasnjeno pridobivanje ali izgubo telesne teže, spremembe v prebavi, povečanje obsega trebuha in stalen občutek napihnjenosti, stalno bolečino v spodnjem delu trebuha, občutek hitre sitosti po hranjenju ter spremembe v pogostosti uriniranja. Ob dlje časa trajajočih težavah naj se posvetujejo z izbranim ginekologom.

Skrb za zdravje je osnovna naloga vsake ženske. Poleg vzdrževanja dobre psihofizične kondicije z redno telesno dejavnostjo in uravnoteženo prehrano je potrebno tudi opazovanje lastnega telesa, morebitnih bolezenskih simptomov, redni ginekološki pregledi in opravljeni PAP-testi, so še navedli v združenju.

Organizacije, ki delujejo na področju ginekoloških rakov, so se leta 2013 povezale in 8. maj razglasile za svetovni dan raka jajčnikov. Njihov glavni cilj je ozaveščanje svetovne javnosti o raku jajčnikov in simptomih bolezni.