Za zajtrk si je pogosto privoščil to jed, a ga je začela boleti glava, zdravnike je odkritje naravnost šokiralo

30. 8. 2025, 06:30 | Uredništvo
Obupan moški (foto: Profimedia)
Obupan moški
Profimedia

Z njim je bilo že tako slabo, da je končal na oddelku za intenzivno nego.

Neimenovani 52-letni pacient iz ZDA, o katerem so se razpisali tamkajšnji mediji, je več tednom trpel zaradi hudih migren in močnih bolečin v zatilju. Ko bolečin ni mogel več prenašati, je poiskal zdravniško pomoč. Slikanje njegovih možganov je razkrilo nekaj šokantnega:  možgani so bili posejani z lezijami, podobnimi cistam, dodatni testi pa so pokazali, da so ciste polne ličink trakulj. "Opozorili smo, da bo ogabno," so zapisali zdravniki v zapiskih o primeru.

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Zdravniki so hitro odkrili vzrok: pacient je imel vse življenje nenavadno prehransko navado, saj je oboževal rahlo pečeno, skorajda surovo slanino. Ugotovili so, da je to povzročilo neprijetno okužbo s trakuljo Taenia solium, ki se najpogosteje pojavlja pri prašičih. Stanje, ki ga povzročajo ti paraziti, je znano kot cisticerkoza, v tem primeru pa je bila okužba tako resna, da so črvi dobesedno prodrli v možgane nesrečnega možakarja. Ta je več tednov moral preživeti na oddelku za intenivno nego. Zdravili so ga z antiparazitnimi zdravili, dobil pa je tudi protivnetne terapije za zmanjšanje oteklin.

Opozorilo strokovnjakov

Po uradnih zdravstvenih smernicah je treba slanino toplotno obdelati na najmanj 64 °C, da se preprečijo zastrupitve s hrano in parazitske okužbe. Za razliko od večjih kosov mesa je pri slanini zaradi njene tankosti težko preveriti notranjo temperaturo, a prav zato je tudi zelo hitro pečena, kadar jo pravilno pripravimo.

Goljuf se je izdajal za Magnifica: od nje je želel tisoč evrov

Najbolje bo, da slanino pred pečenjem vzamete iz hladilnika in pustite stati približno 15 minut na sobni temperaturi. "Zgolj nekaj minut na kuhinjskem pultu omogoči, da se slanina bolj enakomerno speče v pečici ali na štedilniku," pravijo strokovnjaki. Hkrati pa opozarjajo, da mesa ne gre pustiti na sobni temperaturi več kot dve uri, saj se v tem primeru zelo poveča nevarnost za razvoj bakterij.

Povzeto po: portal Klik.hr

Slovenci cenimo, da je hrana lokalna — pri tem pa pogosto spregledamo bistveno stvar!