Ta zajtrk so v šestdesetih jedli vsi, danes pa si ga pripravijo le redki: ga imate radi?

23. 7. 2025, 08:00 | Vir: Aktivni.si
Ta zajtrk so v šestdesetih jedli vsi, danes pa si ga pripravijo le redki: ga imate radi? (foto: Profimedia)
Profimedia

Preprosta jed, ki številne spominja na otroštvo.

Prvi spomini večine ljudi so povezani z vonji in okusi. Skoraj vsi z nostalgijo pripovedujemo o otroštvu, zlasti o jedeh, ki smo jih radi jedli. Če pomislimo na obroke v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, so jih običajno sestavljale preproste, kmečke jedi, a v spominu številnih so slednje veliko okusnejše, kakor specialitete v najbolj vrhunskih restavracijah.

Jajce s kruhom

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo pomanjkanje očitno v praktično vsaki družini, vendar so gospodinje bile prave umetnice: z malo živili so znale pripraviti najokusnejši obrok. Najpogostejši zajtrk je bil eno jajce in kos kruha, namazanega z mastjo in posutega s sladko papriko.

Takrat ni bilo prostora za razsipavanje, zato se skoraj nikoli ni pripravljalo več kot eno jajce. Štiri jajca in štirje kosi kruha z mastjo so bili običajen zajtrk za povprečno štiričlansko družino.

Danes vemo, da si le redki pripravijo samo eno jajce, tudi kruh z mastjo danes ni več pogosto na jedilniku.

Na Hrvaškem nič več hladnega piva v trgovinah?

Ste tudi vi v otroštvu jedli tak zajtrk?

Vir: stil.kurir.rs

Naši predniki so redno pili ta sok, mi pa smo nanj pozabili: ščiti srce, čisti jetra in znižuje pritisk