16. 10. 2020, 14:17

Zakaj je nošenje mask na prostem zdaj tako zelo pomembno? (pojasnilo stroke)

Profimedia

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 je specialist infektologije in intenzivne medicine dr. Tomaž Vovko strokovno pojasnil, zakaj je nošenje maske na prostem zdaj tako pomembno in zakaj se je vlada odločila za takšen ukrep.

"Problem tega virusa covid-19 je, da je največja kužnost prbližno dva do tri dni, preden se pokažejo simptomi, pa potem približno še pet, sedem dni, potem ko se pokažejo simptomi. Tako se velik delež ljudi, ki 'kuži' naprej, počuti popolnoma zdravo. Ko se enkrat srečamo z nekom na približno meter in pol (razdalje, op. avt.), kar je - si lahko predstavljate - marsikje možno, ali pa tudi na dva metra (razdalje, op. avt.), lahko nanj s svojimi izločki dihal prenesemo virus," je povedal dr. Tomaž Vovko.

Dodal je, da dve izmed ameriških študij dokazujeta sledeče. Ko je bila nošnja mask v določenih tovarnah v Ameriki obvezna, je večina ljudi, ki je zbolela za koronavirusno boleznijo, imela zelo blago okužbo oziroma bila praktično brez simptomov bolezni. "To so dokazi, da z nošnjo mask dejansko raznašamo manj virusa naprej in tudi manj virusa dobimo sami," poudari.

"Izkaže se, da je odvisno, koliko virusa dobiš, tako hudo si bolan," povzame gostujoči specialist infektologije in intenzivne medicine na današnji novinarski konferenci vlade.

Če na ulici srečamo nekoga, ki je okužen, nima maske in slučajno v primeru neustrezne varnostne razdalje zakašlja v nas, smo lahko definitivno bolj izpostavljeni okužbi. "Ta del je edino možno preprečevati tako, da na prostem vsi preventivno nosimo maske, tudi zdrave osebe," razloži dr. Tomaž Vovko in zaključi, da obstaja v sledjem primeru manj možnosti, da zbolimo.

Fotografija: profimedia

Podrobnosti o aktualnih podatkih glede števila okužb v Sloveniji si lahko preberete V TEM članku.
Utegnilo bi vas zanimati tudi: Polovica Slovenije od petka v karanteni: Objavljamo natančen pregled vseh omejitev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.