N. V. | 7. 7. 2022, 06:00

Zakaj smo zaspani, ko pada dež?

Profimedia/fotomontaža

Bi tudi vi, ko pada dež, najraje ostali pod odejo in z varne razdalje poslušali kapljice, ki padajo na okno?

Glavni razlog, zakaj se je v deževno jutro težje zbuditi kot običajno ali zakaj na deževen dan pogosteje zadremamo, so hormonske spremembe, ugotavlja študija pensilvanijske univerze.

Slabše razpoloženje

Če je deževen dan, je manj dnevne svetlobe, zato telo izloča manj serotonina in več melatonina – hormona, ki sta neposredno odgovorna za razpoloženje in budnost.

Serotonin je hormon, ki nam daje splošno dobro počutje, energijo in dobro voljo. Ko je njegova raven zmanjšana, se bolj verjetno počutimo zaspani, utrujeni in na splošno melanholični.

Profimedia

Melatonin pa je hormon, zaradi katerega se počutimo zaspane. Ko naše oči zaznajo temo, pošljejo signal v možgane, ti pa nato sprostijo hormon melatonin, ki običajno v telesu služi za vzpostavitev cikla spanja.

Zvok dežja

Vendar pa znanstveniki pravijo, da je poleg hormonskih sprememb pomemben tudi zvok dežja. Ko je zvok tih ali zmerno glasen in enakomeren kot dež, ga naši možgani razlagajo kot pomirjujoč signal.

Poleg tega ta pomirjujoč hrup lahko prekrije nekatere manj prijetne zvoke, ki bi nas motili, na primer hrup avtomobilov ali kričanje mimoidočih ljudi na ulici.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.