N.Z. | 6. 3. 2020, 14:29

Zakaj zdravniki ne paničarijo (več), ko gre za novi koronavirus?

profimedia

COVID-19 je nov virus, pa vendar zdaj vemo že zares veliko o njem.

Zdravnica in predavateljica Alison Escalante, ki je tudi strokovnjakinja za zdravljenje anksioznosti, je na Psychology Today objavila prispevek, v katerem bodri prestrašeno ameriško javnost.

Najpomembnejša sporočila, ki jih je s svojim pisanjem želela ljudem sporočiti, pa so …

»O virusu vemo več, kot si mislite!«

Tako v ZDA kot po svetu ljudi najbolj plaši neprestano poročanje o epidemiji, ki dobiva globalne razsežnosti. Temu je tako zato, ker gre za nov virus, pri katerem naj vedno velja višja mere previdnosti, kar pa je novo in neznano, pa v ljudeh samo po sebi budi primarne strahove in nelagodje.

Dr. Mike Ryan iz organizacije WHO je o novem koronavirusu povedal: »Tu je bolezen, za katero nimamo cepiva, nimamo zdravil, za katerega ne vemo natančno, kako se prenaša in kakšna je smrtnost. Vidimo pa tudi, da so se države sveta odzvale angažirano, vpeljale stroge varnostne ukrepe in že opažamo, da nam po nekem čudežu uspeva širitev virusa zaustavljati.«

Medtem ko torej čakamo na popolno zajezitev okužb z virusom, še vedno marsičesa ne vemo. Hkrati pa je tudi veliko tega, kar vemo, poudarja dr. Escalante.

V nadaljevanju povzemamo njenih poudarkov (o tem, kar je zdaj že znanega):

  • Koronavirusi so prehladni virusi. In okužbe s koronavirusi smo zdravniki že zdravili v minulih nekaj letih. Še več. V moji celotni karieri smo zdravili nešteto pacientov, ki so zboleli zaradi virusnih okužb na dihalih.
  • Kaj povzročajo ’prehladni virusi’? Ljudem prične teči iz nosa. Začne se kihanje in kašljanje, včasih dobimo tudi vročino in postanemo utrujeni. Čutimo bolečine po telesu. Skoraj vse tovrstne okužbe se pozdravijo brez vsakih zdravil. Zgolj pri najbolj ranljivi populaciji se razvijejo hujše oblike bolezni, kot so astma ali pljučnica.
  • Novi koronavirus vendarle je drugačen in okužba z njim prinaša hujše simptome kot pri drugih koronavirusih, pa vendar je potek obolenja zelo podoben. V resnici o virusu in bolezni, ki jo povzroča vemo več. Pravzaprav je tistega, kar nam je že znano, več od tistega, kar nam je še neznano.

»Zdravniki vedo, kaj delajo!«

Dr. Escelante ima kot pediatrinja vsak dan opraviti z na desetinami pacientov, ki so okuženi z virusi, ki se vedejo podobno kot ta. Tovrstne okužbe otroci običajno prebolijo doma, previdnejši postanemo le, ko gre za trdovratnejša vročinska stanja, ko pride do dehidracije ali pa pacienti pričnejo težko dihati. Tudi za vse težje simptome že obstajajo ustaljeni postopki in zdravila.

»Verjemite mi, da dobro veste, kaj vam je storiti!«

Čeprav gre za novi virus, previdnostni ukrepi ostajajo isti kot pri gripi in prehladu.

Umivajte si roke z milom (najmanj 20 sekund). Če mila ni na voljo, uporabite dezinfekcijska sredstva. Kašljajte v komolec tako, da z oblačilom, ki ga imate na sebi, popolnoma prekrijete usta. Ne dotikajte se svojega obraza ali oči in ne širite virusov z dotikanjem stvari, ročajev in kljuk.

In zelo dobro znate že poskrbeti zase, ko imate gripo ali prehlad. Piti morate veliko tekočine in počivati. Bodite prijazni in uvidevni do ljudi, ki imajo druge zdravstvene težave. Ostanite zaradi njih doma in jih ne izpostavljajte nepotrebni okužbi.

Dobro tudi veste, kdaj je čas za klic zdravnika. Dovolj tega ste v življenju že dali skozi, da veste, kdaj je čas za to, da zdravnika obvestite o svojih skrbeh.

»Naj vas ne skrbi za otroke!«

Nujno je, da starši vedo, da bo z njihovimi otroci navkljub epidemiji vse v redu. Na splošno velja, da COVID-19 povzroča zgolj milo obliko bolezni pri otrocih. Z drugimi besedami: zanje bo to zgolj še en prehlad. Primerov s hujšim potekom bolezni pri otrocih doslej skorajda ni bilo.

Seveda pa gre imeti na umu, da bi okuženi otroci lahko virus razširili na populacijo, za katere je tveganje veliko hujše. In samo to je razlog, da pokličete svojega zdravnika, če simptome bolezni opazite pri svojem otroku. Nikar pa jih bolne ne pošiljajte v vrtce in šole, pa tudi na obisk k babici ne.

»Na cepivu se pospešeno dela!«

Najbolj pametni ljudje tega sveta pospešeno delajo na razvoju cepiva za COVID-19. Raziskovalci celo obljubljajo, da bodo prva resnejša testiranja cepiv najverjetneje opravljali še pred poletjem.

»Karantene zaustavljajo širitev virusa.«

Zaradi strožjih varnostnih ukrepov, med katere zagotovo sodijo karantene, mednarodni skupnosti uspeva omejiti širjenje novega koronavirusa. To je pomembno zato, ker zdravniki in medicinsko osebje potrebujejo čas, da bolnišnice pripravijo na morebiten sprejem večjega števila obolelih s hujšimi simptomi.

Varnostne scenarije preigravajo tudi šolniki, po podjetjih pa so v teku priprave na potencialno potrebo po tem, da se dela nadaljujejo tako, da bi zaposleni lahko delali tudi od doma.

Še epilog pisanja dr. Escalante ...

»Razumem, da vas je strah nevidnega sovražnika, zaradi katerega bi lahko zboleli. Naj pa vas bodri misel, da vaš zdravnik zaradi novega virusa ni paničen. In zato tudi vam ni potrebno biti!«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.