N.Z. | 11. 5. 2020, 18:49

Zaključki o izjemnih varovalnih učinkih vitamina D skoraj zagotovo preuranjeni!

profimedia

Te dni je virtualni svet obšla novica o izsledkih preliminarne študije, ki sploh še nikjer ni bila objavljena. Slednja namreč špekulira, da naj bi imel vitamin D eno od osrednjih varovalnih vlog pri preprečevanju višje smrtnosti zaradi covida-19. Medijskim objavam že sledijo objave resnih dvomov in pomislekov glede validnosti študije.

Na Medical News Today so tako najprej povzeli resnično (in že dokazano) koristnost vitamina D za zdravje ljudi. »Vitamin D prav zares je eden od gradnikov zdravja, še zdaleč pa ni edini. Ta vitamin zna naše telo izdelati samo, če smo v zadostni meri izpostavljeni soncu, najti pa ga je tudi v hrani, še posebno bogat z njim je jajčni rumenjak. Znano je tudi, da imajo ljudje z nezadostnimi količinami vitamina D težave s kostmi, bolečine v sklepih, izpadajo pa jim tudi lasje. Tudi zato nekaterim ljudem zdravniki predpišejo jemanje vitaminskega prehranskega dopolnila.«

In zdaj so k vsemu naštetemu trije britanski raziskovalci dodali še čisto novo domnevo, ki pravi, da obstaja povezava med visoko smrtnostjo zaradi covida-19 in pomanjkanjem vitamina D.

V svojem relativno širokem vzorcu prebivalcev iz 20 evropskih držav so namreč zaznali to povezavo. Povedano z njihovimi besedami: »... zabeležene ravni vitamina D v analiziranih vzorcih krvi so bile glede na državo bivanja nadvse pomenljive.« S tem so želeli povedati, da je bilo v državah z največ smrtnimi primeri zaradi covida-19 najti tudi največ ljudi, ki jim je primanjkovalo vitamina D.

Pri celotni stvari je najbolj zanimivo to, da so izpostavili prav sončno Španijo in Italijo, najbolj ogrožene skupine pa so bili prav tisti, ki tudi sicer beležijo deficite vitamina D.

»Vitamin D se je v preteklosti že kazal kot varovalni dejavnik pri akutnih respiratornih infekcijah, znano pa je tudi, da je uživanje dodatkov z vitaminom D varno,« so skupaj s priporočilom uživanja prehranskih dodatkov še napisali raziskovalci.

Kmalu zatem pa so se začeli vrstiti dvomi …

  • »Kako jim je pravzaprav uspelo ugotoviti povprečne ravni vitamina D v krvi prebivalstva za vsako od omenjenih držav,« so se spraševali številni, saj v študiji niso pojasnili svoje metodologije niti ključa zajema vzorca.
  • »Za starejše ljudi je tudi sicer znano, da jim primanjkuje vitamina D, saj uživajo manj mlečnih izdelkov in se manj zadržujejo zunaj sten svojega doma. S tem, da so starejši bolj ogrožena skupina za hujše poteke bolezni, okuženih s covidom-19, pa imajo več opraviti njihove pridružene bolezni in starostno oslabljen imunski sistem,« so dodajali drugi.
  • »Študija v ničemer ne demonstrira, da bi bila pomanjkanje vitamina D in smrt zaradi covid-19 povezana,« so jasni tretji.

In zares: raziskovalna ekipa oxfordskega raziskovalnega medicinskega centra je dober teden pred medijskimi omembami dotične študije prišla do povsem nasprotnih ugotovitev. 1. maja letos so tako zapisali, da »niso našli nobenih kliničnih dokazov za povezavo med vitaminov D in covidom-19«.

P. S. Avtorji študije, ki je morda prehitro razveselila številne, so se sicer že vnaprej opravičili za morebitne napačne zaključke, saj so bili med študijo soočeni s številnimi omejitvami, na njihove izsledke pa bi kaj lahko vplivala tudi neprimerljivost podatkov o umrlih po državah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.