"Zaradi kopičenja cepiv (v bogatih državah), bi lahko pandemija trajala še 7 let!"

Sebičnost bo (PRE)draga!

8. 3. 2021, 13:18 | Zdravje

              "Zaradi kopičenja cepiv (v bogatih državah), bi lahko pandemija trajala še 7 let!" (foto: profimedia) profimedia

Strokovnjak za javno zdravstvo in profesor na Univerzi Duke, Gavin Yamey, je le eden od številnih zaskrbljenih znanstvenikov, ki pozivao bogate države, da prenehajo s kopičenjem cepiv proti covidu-19 (na račun revnejših držav).

V nedavnem komentarju, objavljenem v prestižnem časopisu Nature, je Yamey uporabil priliko teorije iger, da bi pojasnil, zakaj je 'cepilni nacionalizem' zgolj sebično dejanje, ki bo porazilo samo sebe.

Yamey je prepričan, da bi pandemija, v kolikor bi se bogate države sveta še naprej obnašale, kot se trenutno obnašajo, trajala še sedem let.

"V globalnem zdravstvu obstaja mantra, ki pravi, da boj proti pandemiji kjerkoli na svetu vpliva na boj proti pandemiji po celem svetu. Zato nam je vsem v interesu, da mednarodna skupnost prične deliti cepiva tako, da bo zagotovljena globalna oskrba."

Je rešitev Covax?

“Kot narodi, smo kot ladje v oceanu. Skupaj se dvigamo in padamo," je prepričan Yamey, ki rešitev vidi v naovem globalnem pristopu s covid cepivi, t.j. program Covax.

Covax je program Svetovne zdravstvene organizacije, ki vsebuje načrt za cepljenje ljudi v revnejših državah. Cilj programa je, da se do konca leta 2021 dostavi najmanj dve milijarde cepiv, s katerimi bi pokrili 20 odstotkov najbolj ogroženih v 91 državah sveta (večinoma v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki).

Do danes se je Covaxu pridružilo že okoli 190 držav, medtem ko so številne bogate države šle v nakup cepiv neposredno od proizvajalcev. Slednje pomeni, da je 16 odstotkov svetovne populacije kupilo več kot polovico cepiv, ki so bila na voljo.

"Sporazum med ameriškim zdravstvenim ministrstvom in Pfizer/BioNtechom je naravnan v korist tako ZDA kot Pfizerja in nikogar drugega," je bil še jasen ameriški znanstvenik.