24. 11. 2022, 12:05 | Vir: STA

Zaradi onesnaženega zraka v enem letu 238 tisoč prezgodnjih smrti

Profimedia

Posledice škodljivih trdnih delcev v zraku se že kažejo. Mnogi poročajo o negativnem vplivu na zdravje, nekateri pa so se zaradi tega prehitro poslovili.

Zaradi izpostavljenosti nevarnim onesnaževalcem v zraku je v Evropski uniji v letu 2020 prezgodaj umrlo najmanj 238 tisoč ljudi, razkriva poročilo Evropske agencije za okolje.

Izpusti vseh ključnih onesnaževalcev v zraku se zmanjšujejo, a 96 odstotkov prebivalcev mest v Evropski uniji ostaja izpostavljenih ravnem onesnaženja, ki presegajo s strani Svetovne zdravstvene organizacije priporočeno raven petih mikrogramov na kubični meter. Torej, čeprav se kakovost zraka izboljšuje, ti onesnaževalci ostajajo "največje okoljsko tveganje za zdravje ljudi v Evropi", še posebej v urbanih središčih.

Posledice 

Zaradi izpostavljenosti drobnim trdnim delcem je leta 2020 v uniji prezgodaj umrlo najmanj 238 tisoč ljudi, kar pa je 45-odstotni padec v primerjavi z letom 2005. Če se bo ta trend nadaljeval, bi Evropska unija po oceni Evropske agencije za okolje predvidoma lahko dosegla cilj 55-odstotnega zmanjšanja števila prezgodnjih smrti do leta 2030.

Obremenjenost z dušikovim dioksidom je medtem v Evropski uniji v letu 2020 vodila v 49 tisoč, izpostavljenost ozonu pa v 24 tisoč prezgodnjih smrti.

Poleg prezgodnjih smrti onesnaženost zraka povzroča vrsto kroničnih bolezni in s tem močno obremenjuje evropske zdravstvene sisteme. Leta 2019 je na primer izpostavljenost delcem PM2,5 v 30 evropskih državah povzročila več invalidnosti zaradi kroničnih obstruktivnih pljučnih bolezni.

Onesnaženost zraka škodi tudi biološki raznovrstnosti, kmetijski pridelavi in gozdovom ter povzroča veliko gospodarsko škodo.

Kaj so krivci za onesnaževanje?

Za večji del škodljivih trdnih delcev v zraku je krivo ogrevanje zgradb s trdimi gorivi, pomembni viri teh delcev pa so tudi industrija, cestni promet in kmetijski sektor. Slednji je odgovoren tudi za 94 odstotkov emisij amoniaka in več kot polovico vseh emisij metana. Glavni vir dušikovih oksidov je medtem cestni promet.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.