8. 2. 2019, 16:24 | Vir: STA

Zaradi ošpic lani v Evropi umrlo 72 ljudi

STA

Zaradi ošpic je lani v Evropi po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo 72 ljudi, kar je dvakrat več kot leta 2017.

WHO vzroke za porast števila mrtvih zaradi ošpic pripisuje nizki precepljenosti med obrobnimi skupinami prebivalstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lani je WHO zabeležila 82.596 primerov ošpic, kar je trikrat več kot leta 2017. Največkrat so za ošpicami zboleli v Ukrajini, kjer so zabeležili 53.218 primerov. V Srbiji so zabeležili 5076 primerov, v Izraelu 2919, v Franciji 2913, v Italiji pa 2517.

O največ smrtnih primerih zaradi ošpic so poročali iz Romunije, kjer je umrlo 22 ljudi, v Ukrajini in Srbiji pa so jih našteli po 14.

O prvem smrtnem primeru zaradi zapletov z ošpicami sicer danes poročajo tudi iz Makedonije. Kot je poročala makedonska tiskovna agencija Mia, je v bolnišnici v Skopju umrl šestmesečni dojenček. Minister za zdravje Venko Filipce je pojasnil, da otrok, ki so ga zdravili tudi zaradi zapletov s pljuči, ni bil cepljen, obenem pa je izrazil upanje, da se bo precepljenost prebivalstva v prihodnje dvignila.

Kot opozarjajo v WHO, so ošpice zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov. Bolnik, ki je okužen z ošpicami, je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po njegovem pojavu. Med najranljivejše skupine sodijo necepljeni otroci in nosečnice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.