22. 10. 2020, 14:13

Zaradi preveč zaužite čokolade lahko postanete nervozni in prepirljivi, kažejo raziskave

profimedia

Raziskovalci so prišli na sled mnogim neljubega dejstva, namreč: preveč zaužite čokolade vam lahko škodi!

Prehranski strokovnjaki radi trdijo, da je čokolada tisti posladek, ki si ga lahko dovolite, tudi če ste na dietni prehrani. In to trdijo navkljub temu, da ima zgolj ena narebrana vrstica kar 150 kalorij, in verjemite, ne želite slišati, koliko jih ima cela tablica.

Svet so vendarle obšli izsedki študij, ki pričajo o dobrodejnosti starodavne sladke razvade. Tudi dobrobiti (še posebno v primeru čokolade z večjo vsebnostjo kakava) pa ne odtehtajo škode, ki jih na vašem zdravju lahko pusti vsakršno pretiravanje v tej smeri.

Nekaj zadnjih raziskav je namreč pokazalo, da se s količino zaužite čokolade povečuje tudi nervoznost.

Čokolada namreč vsebuje fenetilamin, molekulo, ki na možgane deluje podobno kot psihoaktivni stimulansi, in tiramin - oblika aminokisline. Če k mešanici dodamo adrenalin (ki se v nas naravno sprošča ob stresu), temu hitro sledi močno razbijanje srca, povečan krvni tlak, nervoznost in jezljivost.

Na dušek zaužita tablice čokolade lahko skratka hitro spremeni vaše razpoloženje. Vendar pa zaradi tega ne boste postali le bolj prepirljivi, temveč vas bodo tovrstna pretiravanja stala tudi dobrega fizičnega zdravja, med drugim naj bi bil že dokazan slabšalni učinek čokolade na stanje kosti.

V bolnišnici Royal Perth v Avstraliji so raziskave na populaciji starejših žensk, ki so pogosto uživale čokolado, pokazale, da oksalati v njej preprečujejo absorbcijo kalcija, sladkor pa organizem še dodatno sili v izločanje kalcija, je povedal avtor študije Jonathan Hodgoson.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.