5. 3. 2022, 10:45

Ukrajinska otroška bolnišnica Ohmatdyt v Kijevu zaradi vojne nedostopna (poziv ZA POMOČ)

Vladimir Zhovnir, direktor otroške bolnišnice Ohmatdyt v Kijevu

Društvo Viljem Julijan je pričelo z zbiranjem pomoči za ukrajinske otroke, ki so hudo bolni oziroma imajo težka, življenjsko ogrožajoča zdravstvena stanja. Otroci, ki imajo raka, težke imunske pomanjkljivosti, cistično fibrozo, spinalno mišično atrofijo, bulozno epidermolizo ter druge hude in smrtonosne redke bolezni, so se v vojni znašli v nemogoči in grozljivi situaciji.

V društvu so stopili v stik z ukrajinskimi in evropskimi organizacijami za redke bolezni, ki so povedali, da v Ukrajini za te otroke kritično primanjkuje zdravil in medicinskih pripomočkov. Prav tako premnogi otroci ne morejo več prejemati medicinske oskrbe, saj zaradi vojne ne morejo dostopati do otroških bolnišnic. Zaradi tega otroci z redkimi boleznimi niso v življenjski nevarnosti samo zaradi bomb, ampak tudi zaradi nedostopnosti do zdravil in zdravljenja.

Največja ukrajinska otroška bolnišnica Ohmatdyt v prestolnici Kijev je za večino preostale države postala povsem nedostopna. Medtem ta bolnišnica deluje v kritičnih razmerah, otroci in mladi se morajo skrivati v kletnih prostorih bolnice zaradi raketnih in bombnih napadov v prestolnici. Zato tudi v bolnišnici Ohmatdyt potrebujejo pomoč.

Zaradi vsega tega bi bila potrebna nujna evakuacija otrok z rakom in drugimi redkimi boleznimi iz Ukrajine, da bi lahko dobili ustrezno zdravstveno oskrbo v tujini.

Zato so v Društvu Viljem Julijan na Ministrstvo za zdravje naslovili prošnjo, da v Sloveniji po zgledu nekaterih drugih evropskih držav Ukrajini sporočijo pripravljenost, da v Slovenijo sprejmemo otroke z rakom in drugimi težkimi boleznimi ter se jim tako omogoči potrebno zdravstveno oskrbo in nastanitev.

Hkrati so v društvu začeli zbiralno akcijo, s katero želijo v Ukrajino poslati zdravila in medicinske pripomočke za otroke z redkimi boleznimi. Med drugim potrebujejo zdravila proti bolečini, hemostatike, prenosne inhalatorje oz. respiratorje, koncentratorje kisika, antibiotike, encime, hemostatske povoje, spalne vreče, itd. Pri tem se obračajo tudi na slovenska podjetja, ki so izdelovalci in uvozniki zdravil in medicinskih pripomočkov, da prispevajo za Ukrajinske otroke.

Za ukrajinske otroke s hudimi boleznimi in življenjsko ogrožajočim zdravstvenim stanjem lahko prispevate tudi z SMS s ključno besedo VJ5 na 1919 ali z nakazilom na TRR SI56 0400 1004 6908 898 (Društvo Viljem Julijan – sklad Viljem Julijan), sklic 00 002022, namen "Ukrajina - za male borce".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.