N.Z. | 8. 2. 2022, 08:28

Zakaj se nekateri ljudje nikoli ne okužijo s koronavirusom? Nova študija!

profimedia

Nova študija, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji Nature, bo skušala priti do odgovora na naslednje pomenljivo vprašanje: zakaj nekateri ljudje ostajajo odporni na okužbo s koronavirusom, četudi živijo v istem stanovanju (in v neposrednem kontaktu) z nekom, ki je potrjeno okužen.

Napoved študije mednarodne ekipe znanstvenikov so na ordinacija.vecernji.hr na kratko povzeli takole ...

Raziskovalce zanima tista skupina ljudi, katerih imunski sistem se tako uspešno bori z virusom, da v primeru okužbe razvijejo zgolj izjemno blage simptome ali pa sploh nikakršnih.

Dejstvo je, da v kolikor virusu ne uspe inficirati celic in se nato namnožiti, imunski sistem virusa ne bo niti opazil (še manj nanj burno odreagiral). Znanstveniki so zato mnenja, da se ravno to dogaja pri ljudeh, za katere se zdi, da so povsem imuni na virus.

Kanadski strokovnjak dr. Don Vinh, specialist za infekcijske bolezni, je bil del sicer širše mednarodne ekipe, ki je v raziskovalni vzorec zbrala ljudi, ki so bili izpostavljeni virusu, vendar niso zboleli, pa tudi tudi tiste, katerih imunski sistem (navkljub izpostavljenosti) ni kazal nobene okuženosti.

"Obstajajo osebe, ki pridejo v bolnišnico z zares hudimi simptomi, doma pa se eden od njihovih bližnjih počuti povsem dobro in pri katerem testi nikakor ne pokažejo okužbe," je za medije povedal dr. Vinh in dodal, da je mehanizem v ozadju takšnega odziva na virus mogoče razumeti šele s proučevanjem protiteles in T celic imunskega sistema. Šele takšna analiza lahko razkrije, ali se ta oseba v resnici še nikoli ni srečala z virusom ali pa je posredi kaj drugega.

Vinh nato dodaja, da je cilj raziskovanja razvijanje zdravljenja, s katerim bi lahko okužbo zaustavili že na samem začetku. To bi bilo še bolj učinkovito kot cepivo, ki zaenkrat velja za edino zaščitno sredstvo (pri čemer se na žalost lahko tudi cepljeni še vedno okužijo in širijo virus).

"Če bi nam uspelo zaustaviti infekcijo, bi bilo pandemije takoj konec," še pojasnjuje Vinh.

Potem ko je raziskovalna ekipa uspela nabrati 1000 udeležencev in (v primerjavi s kontrolno skupino) proučila njihovih odziv na virus, v nadaljevanju preverjajo tudi, ali se za popolno imunostjo morda ne skriva kakšen gen, ki preprečuje množitev virusa. V kolikor bi takšno genetsko variacijo našli, bodo proučili še proteine, ki jih ti geni proizvajajo, in skušali ugotoviti, ali imunim posameznikom morda ravno ti ne nudijo zares odlično zaščito pred okužbo.

Dotična raziskava je toliko bolj pomembna zato, ker so od nekdaj obstajali ljudje, ki so bili imuni tudi na viruse, kot so malarija, HIV in noroviruse.

"Pri vseh nalezlivih boleznih poznamo skupine ljudi, ki so bile z virusi v stiku, pa so vseeno ostajali zdravi. Zdaj bomo morda uspeli izolirati molekule, ki jim to imunost podarjajo, in z njihovo pomočjo razvili nove tretmaje zdravljenja," je še optimističen znanstvenik.