27. 10. 2021, 09:30 | Promocijska objava

Zdrava izbira je udeležba v Programu Svit

PROFIMEDIA
Zdrava izbira je udeležba v Programu Svit (foto: PROFIMEDIA)

Rak je v Sloveniji resen zdravstveni, socialni in ekonomski problem. Podatki kažejo, da je v Sloveniji rak debelega črevesa in danke med 5 najpogostejšimi raki pri obeh spolih skupaj. Za rakom debelega črevesa in danke povprečno vsako leto zboli več kot 1.300 ljudi.

S Programom Svit, državnim programom presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, zmanjšujemo število na novo zbolelih, saj lahko z odkritjem in odstranitvijo predrakavih sprememb preprečimo razvoj bolezni. Vendar pa se kljub izjemnim uspehom Programa Svit, vabilu v program še vedno ne odzove vsaka tretja oseba v ciljni starosti, kar pomeni, da vsaka tretja oseba lahko v sebi nosi bolezen, ki bi jo lahko enostavno preprečila ali ozdravila, pa se tega ne zaveda, saj misli, da je zdrava. 

V Program Svit se je treba odzvati redno, vsaki dve leti oz. vsakič, ko prejmete vabilo

Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, že pozno, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Prav tako morebitne spremembe na steni črevesa ne krvavijo nujno pri vsakem odvajanju. Lahko se zgodi, da ravno v času, ko smo delali test, spremembe niso krvavele, torej krvavitve nismo mogli zaznati, kljub temu pa je možno, da se je v našem telesu bolezen že začela razvijati. Če pa se v program odzovemo redno vsaki dve leti, morebitno bolezen še pravočasno zaznamo in jo uspešno odstranimo. Program Svit je namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo.

Ciljno populacijo Programa Svit predstavlja dobrih 600.000 oseb, ki so vabljene po vnaprej določenem načrtu.  S sodelovanjem v Programu Svit udeleženci nimajo dodatnih stroškov, saj stroške sodelovanja v programu nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

S centralne enote Programa Svit posamezniki med 50. in 74. letom na dom vsaki dve leti prejmejo vabilo, ki vključuje Izjavo o prostovoljnem sodelovanju o Programu Svit. Če se oseba odloči za sodelovanje in nima izključitvenih kriterijev prejme komplet testerjev za odvzem vzorcev blata.

NIJZ

Če je izvid vzorcev blata negativen, so osebe v Program Svit ponovno vabljenje čez dve leti od poslanega vabila v prejšnjem presejalnem krogu. Osebe s pozitivnim testom pa so v okviru Programa Svit napotene na kolonoskopijo, kjer zdravnik specialist ugotovi, kaj je vzrok krvavitve.

V Programu Svit se do 65 % rakov odkrije tako zgodaj, da onkološkega zdravljenja pacienti ne potrebujejo in se spremembe večinoma odstranijo že na kolonoskopiji. Ko pa se bolezen odkrije v napredovali ali razsejani obliki, se osebo napoti na nadaljnjo obravnavo v skladu s predpisanimi kliničnimi smernicami.

Uspehi Programa Svit

V 12 letih delovanja Programa Svit je bilo odkritih prek 3.300 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Prav tako se je zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah v okviru Programa Svit zmanjšala obolevnost za to vrsto raka. To kažejo tudi podatki na populacijski ravni, saj Register raka že od leta 2011 beleži upad novih primerov bolezni.

Program Svit v mednarodnem merilu velja za izjemno dober presejalni program, ki ves čas sledi novim strokovnim dognanjem, nadzoruje standarde kakovosti vseh faz programa in jih izboljšuje ter izobražuje vse izvajalce, ki so vključeni v program. Na vabilo Programa Svit se je v letu 2020 odzvalo več kot 64 % vabljenih. Odzivnost na vabila se iz leta v leto izboljšuje. V letu 2020 je imelo med analiziranimi osebami več kot 93 % oseb negativen izvid in 6 % oseb pozitiven izvid. Kar 93 % oseb po pozitivnem presejalnem testu opravi kolonoskopijo, s tem se program v mednarodni primerjavi uvršča med bolj uspešne pri doseganju zastavljenih ciljev.     

PROGRAM SVIT REŠUJE ŽIVLJENJE, OHRANJA ZDRAVJE IN KAKOVOST ŽIVLJENJA. Z udeležbo v Programu Svit naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja, obenem pa pripomoremo k vzdržnosti in izboljšanju našega zdravstvenega sistema. Zato vse, ki prejmete vabilo v program, močno spodbujamo, da se nanj tudi odzovete.

Ukrepi za preprečevanje raka

Za lastno zdravje lahko poskrbite tudi z upoštevanjem nasvetov Evropskega kodeksa za boj proti raku (dostopno na https://priporocila.si/) s čimer zmanjšamo ogroženost za rakom.  Te poudarjajo:

• Da se prehranjujmo zdravo in vzdržujmo zdravo, normalno telesno težo.

Za zdravje je najpomembnejša pestra in uravnotežena prehrana. S hrano moramo v telo vnesti le toliko energije, kolikor je porabimo, zato moramo količino in vrsto hrane prilagoditi svojim potrebam.

Številne raziskave so pokazale povezavo med debelostjo in nekaterimi kroničnimi boleznimi, nekaterimi vrstami raka, boleznimi srca in žilja, sladkorno boleznijo in osteoporozo.

• V svoje vsakdanje življenje vključimo telesno dejavnost.

Za zdravje naj bo telesna dejavnost uravnotežena, varna in učinkovita. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije potrebujemo za ohranjanje zdravja vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden oziroma ustrezno kombinacijo obeh.

• Izogibajmo se uživanju alkoholnih pijač.

Za preprečevanje raka je najbolje, da alkoholnih pijač sploh ne pijemo. Sicer pa je pomembno, da poznamo mejo manj tveganega pitja – moški lahko popijejo največ dve enoti alkoholnih pijač dnevno, ženske pa samo eno.

• Ne kadimo.

Ne kadimo in ne uporabljamo tobačnih izdelkov v kakršnikoli obliki. Kajenje cigaret veča ogroženost za številne rakave bolezni in je daleč najbolj prepričljiv vzrok raka. Kadilci, čim prej opustite kajenje.

• Odzovimo se na vabilo presejalnih programov – Programov Svit, Zora in Dora.

• Skrb za lastno zdravje in zdrav življenjski slog lahko bistveno izboljšata kakovost življenja in povečata zadovoljstvo.  Poskrbimo za lastno zdravje.

Več informacij o Programu Svit je dostopnih na www.progam-svit.si.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.