D. D. | 30. 10. 2023, 08:01

Razkrivamo živila, za katera mislite, da so zdrava, pa v resnici niso

Profimedia

Informacij o prehrani je veliko, zato se zlahka zmedemo, kaj je zdravo in kaj ne.

Prehranski lobiji imajo neverjeten vpliv, saj nas z oglasi hitro prepričajo, da kupimo nek izdelek, za katerega menimo, da je izredno zdrav, a v resnici ni. Namesto da bi z njihovim uživanjem nekaj pridobili, smo v resnici opeharjeni koristnih snovi, poleg tega pa z njimi zaužijemo prevelike količine sladkorja. Katera so tista živila, ki niso tako zdrava, kot se zdi na prvi pogled?

Mafini z otrobi

Revija Runner's World je na vrh seznama zdravih živil, ki so v resnici škodljiva, uvrstila tudi mafine z otrobi. "Mafini so vedno nevarni, vendar nas beseda otrobi pred njimi nekako hitro prepriča o nasprotnem," piše revija. Sami po sebi otrobi niso krivi, kriva je velika količina sladkorja in repičnega olja. Znano je, da so mafini prava kalorijska bomba, saj vsebujejo več kot 40 gramov sladkorja in 500 kalorij, z dodatki, kot so čokolada in kandirano sadje, pa še toliko več. 

Profimedia

Juha iz pločevinke

Spletna stran o zdravi prehrani Eat This, Not That! opozarja na nevarnosti juhe v pločevinkah. "Juha v pločevinki je zelo priročna, vendar je tudi ena izmed najbolj predelanih pakiranih živil, ki jih lahko jeste," pravijo na spletni strani in opozarjajo, da imajo številne juhe v pločevinkah veliko konzervansov in nasičenih maščob. Po njihovih podatkih naj bi povprečna porcija juhe v pločevinki vsebovala od 600 do 700 miligramov natrija, porcija pa je le pol pločevinke!

Študije kažejo, da lahko uživanje hrane z veliko natrija povzroči napihnjenost ter poveča tveganje za debelost in visok krvni tlak. Poleg tega številne juhe v pločevinkah vsebujejo natrijev fosfat, dodatek iz natrija in fosfata, ki se uporablja kot konzervans in ojačevalec okusa. "Čeprav so fosfati potrebni za našo prehrano, so anorganski fosfati, ki so dodani konzervirani hrani, povezani z motnjami v endokrinem uravnavanju, na koncu pa povzročijo poškodbe tkiva in razvoj bolezni srca in ožilja in okvare ledvic," opozarja spletna stran.

Profimedia

Aromatizirana instant ovsena kaša

Oves spada med najbolj zdrava žita na svetu, saj ne vsebuje glutena, je bogat z vitamini in minerali, vsebuje veliko vlaknin in je eno najbolj hranljivih živil, ki jih lahko jeste. Instantna ovsena kaša, ki je delno kuhana, nato pa posušena in zapakirana, ima enake hranilne vrednosti kot običajna ovsena kaša, vendar ima pogosto veliko več sladkorja - v tipični blagovni znamki z okusom so vsaj 3 do 4 žličke dodanih sladil, ugotavlja Food Network.  

Hladni narezki

Predelano meso, ki se uporablja za hladne narezke, običajno vsebuje veliko natrija zaradi soljenja, sušenja ali drugih metod konzerviranja, ki se uporabljajo za daljšo obstojnost mesa. "Čeprav natrij v teh metodah preprečuje razvoj škodljivih bakterij, lahko presežek natrija vodi k visokemu krvnemu tlaku ter srčnim napadom, kapi in boleznim srca in ožilja," piše Cooking Light. Zato strokovnjaki predlagajo, da spremljate vnos natrija, zmanjšate količino predelanega mesa in kupujete meso, ima manj natrija. 

Profimedia

Surovo mleko

Pred uvedbo pasterizacije v začetku 20. stoletja je bilo vso mleko "surovo mleko". Nekateri strokovnjaki trdijo, da je surovo mleko popolna naravna hrana, ki vsebuje veliko več aminokislin, vitaminov, mineralov in maščobnih kislin kot pasterizirano mleko. Spet drugi pa menijo, da surovo mleko ni najbolj zdravo, saj lahko vsebuje škodljive bakterije, ki lahko resno ogrozijo vaše zdravje. Še posebej se pitje surovega mleka odsvetuje majhnim otrokom.  

Granola

Granola morda ni tako zdrav prigrizek, kot se zdi na prvi pogled. Lahko ima namreč lahko veliko kalorij in je polna dodanih maščob in sladkorjev. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko uživanje prevelikih količin sladkorja poveča tveganje za številne bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, debelost, srčne bolezni in celo nekatere vrste raka. Ko kupujete granolo, preberite etiketo s sestavinami in bodite pozorni na razne dodatke, kot so čokoladni koščki, med, suho sadje in druge sestavine, ki povečajo vsebnost sladkorja. Najlažje pa boste vsebnost sladkorja in olja v granoli nadzorovali tako, da jo pripravite sami.

Profimedia

Smutiji

Številni smutiji vsebujejo veliko sladkorja, kar zmanjšuje njihove koristi za zdravje. "Ko v svoje telo vnesete le sadje in vlaknine, se vaš krvni sladkor spremeni," ugotavlja The Daily Meal. Brez beljakovin ali maščob, ki bi ga uravnotežile, vaše telo hitro absorbira vse sladkorje v krvni obtok in jih vse porabi ali pa presežek zelo hitro uskladišči. Zato priporočajo, da domače smutije uravnotežite z malo več beljakovinami. Če se nakupu smutija v trgovini ne morete izogniti, pa vsaj poskrbite, da preberete etiketo in kupite takega z manjšo količino dodanega sladkorja.

Profimedia

Jabolčni kis

Številne študije so pokazale, da lahko jabolčni kis pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja, zmanjša tveganje za salmonelo in lahko zmerno vpliva na hujšanje v kombinaciji z zdravo uravnoteženo prehrano in telesno vadbo, po drugi strani pa lahko slabo vpliva na krvni tlak in lahko poškoduje zobno sklenino.

Agavin sirup

Agavin sirup se pogosto trži kot zdrava, diabetično varna alternativa sladkorju in koruznemu sirupu, vendar se številni strokovnjaki ne strinjajo. Nektar agave lahko celo slabše deluje na vaše zdravje kot navaden sladkor, menijo strokovnjaki. Nerafinirani nektar vsebuje veliko sladkorja, po drugi strani pa način rafiniranja uniči vse zdravilne lastnosti agave in jo spremeni v samo še en visoko fruktozni predelani sirup. Znano je, da lahko uživanje velikih količin fruktoze preobremeni jetra, kar lahko vodi v številna bolezenska stanja.

Zelenjavni čips

Po podatkih revije za zdravo prehrano Cooking Light zelenjavni čips ni nič bolj zdrav kot krompirjev čips, saj vsebuje veliko več natrija. Poleg tega pa strokovnjaki menijo, da gre pri zelenjavnem čipsu za zavajanje, saj potrošniki dejansko mislijo, da jedo čips iz pese ali bučk, v resnici pa gre za škrob in veliko soli in sladkorja.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord