Zdravila za holesterol in krvni pritisk zmanjšujejo tveganje smrti zaradi covida

22. 7. 2021, 11:04 | Zdravje

              Zdravila za holesterol in krvni pritisk zmanjšujejo tveganje smrti zaradi covida (foto: profimedia) profimedia

Zdravila za znižanje holesterola v krvi povečujejo možnost preživetja ob okužbi z virusom, ki povzroča covid-19. Tisti, ki jemljejo ta zdravila, tudi manj tvegajo razvoj težje oblike, še kažejo študije.

Raziskava na vzrocu več kot 10.000 ljudi v 140 ameriških bolnišnicah je razkrila, da statini (torej zdravila, ki znižujejo holesterol) in zdravila za krvni pritisk zmanjšujejo smrtnost zaradi koronavirusa pri tistih, ki so jih jemali pred hospitalizacijo, za kar 40 odstotkov.

Večje zmanjšanje rizika so zaznali pri tistih, ki so jemali samo statine (46 odstotkov), kot pri tistih, ki so jemali samo zdravila za povišan pritisk (27 odstotkov).

Podoben rezultat so dobili tudi pri napredovali bolezni: ljudje, ki so se zdravili s statini, so v 25 odstotkih redkeje zboleli za težjo obliko covida, medtem ko so tisti, ki so jemali zdravila za pritisk, tveganje za hujšo obliko zmanjšali za 11 odstotkov.

Prednosti jemanja obeh zdravil so vztrajale tudi, ko so raziskovalci v 'enačbo' vzeli jemanje drugih zdravil, zdravstvenih pogojev in druge podatke o pacientih.

Dobra plat omenjenih zdravil je bila, da so ta blažila vnetna stanja v telesu, ki sicer vodijo v komplikacije po okužbi s koronavirusom.

Študijo so pred dnevi objavili v časopilu 'PLOS ONE'.

"Na začetku pandemije nas je zanimalo, ali bodo zdravila za zdravljenje bolezni kardiovaskularnega sistema negativno vplivala na infekcije s SARS-CoV-2," so besede profesorice na Kalifornijski univerzi in avtorice študije Lori Daniels. "Potem pa smo odkrili ne le, da so statini in zdravila za zdravljenje hipertenzije varna, temveč celo, da ščitijo covidne bolnike pred hujšimi poteki bolezni. Še posebno to velja za tiste, ki trpijo zaradi visokega pritiska in kardiovaskularnih bolezni."