N.Z. | 17. 9. 2020, 15:03

Zdravljenje s protitelesi za covid-19 po poročilu Eli Lilly nadvse obetavno

profimedia

Znanstveno srenjo je razveselilo poročilo farmacevtske družbe Eli Lilly o zdravljenju covida-19 z naravnimi protitelesi, ki bi lahko bilo na voljo veliko pred ustreznim cepivom, so zapisali na sciencemag.org.

Podjetje Eli Lilly je objavilo poročilo študije, v kateri so bolnika zdravila s krvjo, ki so ji dodali s pomočjo kloniranja namnožena protitelesa pacienta, ki je prebolel covid-19.

Raziskava, ki je potekala od junija, je zajela 452 pacientov, od katerih so nekateri prejeli placebo, drugi pa od ene do treh enot s protitelesi obogatene krvne plazme, imenovane LY-CoV555. V raziskavo niso bili vključeni najtežji primeri bolnikov, temveč bolniki z blažjimi in zmernimi simptomi, katerih test na SARS-CoV-2 je bil pozitiven, a ti hkrati niso potrebovali bolnišnične oskrbe.

Pet od 301 pacientov, ki so prejeli zdravilo, je na koncu vseeno pristalo v bolnišnici (torej 1,7 % vseh), medtem ko se je isto zgodilo devetim od 150 placebo kontrolnih subjektov (kar znese 6 %). To pomeni, da je zdravilo s protitelesi zmanjšalo tveganje hospitalizacije za kar 72 odstotkov.

Iz podjetja so še sporočili, da zdravilo ni povzročilo nobenih resnejših stranskih učinkov.

Raziskava še vedno teče. Ta hip so vanjo vključili še 800 pacientov, asortiman zdravil s protitelesi pa razširili še na zdravilo LY-CoV016, ki se veže na proteinske 'bodice' virusa.

Zdravljenje s protitelesi raziskujejo tudi v Regeneron Pharmaceuticals, njihove klinične raziskave pa primerjajo odzivnost tako hospitaliziranih kot nehospitaliziranih pacientov. Preliminarne rezultate gre pričakovati konec meseca.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.