6. 11. 2017, 08:35 | Vir: STA

Zdravnik v povprečju predpiše štiri bele recepte, Grošelj pa jih je istega leta kar 993!

profimedia

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se pričenja predobravnavni narok za nekdanjega zdravnika iz Zagorja Franca Grošlja in še tri soobtožene v primeru množičnega predpisovanja psihoaktivnih zdravil. Grošelj je javnosti postal znan maja 2014, ko se je razvedelo o domnevnem množičnem izdajanju receptov za uspavala in pomirjevala.

Trboveljski policisti so sume zlorab začeli preiskovati konec leta 2013 na podlagi informacij občanov glede zlorabe psihoaktivnih zdravil. Ugotovili so, da omenjena zdravila prihajajo na trg predvsem na podlagi belih receptov, ki jih vsi bolniki dobijo pri istem zdravniku.

Število receptov za psihoaktivna zdravila, ki naj bi jih izdal Grošelj, je krepko presegalo državno povprečje države. To povprečje za leto 2013 je bilo štiri bele recepte na zdravnika, medtem ko naj bi jih Grošelj tistega leta izdal kar 993.

Po ugotovitvah policije so bile tablete, ki so jih bolniki-osumljenci dobili na recept, namenjene nadaljnji prodaji. Grošelj je že nekaj tednov po razkritju afere vrnil zdravniško licenco za delo na področju splošne medicine.

Dve leti po hišnih preiskavah je bila proti Grošlju in še trem osebam vložena obtožnica. Grošlja obtožnica bremeni kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Zoper tri fizične osebe, šlo naj bi za njegove bolnike-odvisnike, pa so vložili obtožnico zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s temi drogami. V kolikor bodo spoznani za krive, Grošlju grozi zaporna kazen od enega do 12 let, ostalim trem pa od enega do deset let zapora.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.