N.Z. | 20. 10. 2021, 11:55

Zdravniki so zaskrbljeni: je TikTok kriv za epidemijo tikov in kompulzivnega govora pri najstnicah?

profimedia

Od lanskega marca dalje se med zdravniki širi zaskrbljenost zaradi skrivnostnega sindroma, ki ga opažajo med najstnicami. Številna mlada dekleta po svetu so razvila kompulzivne napade fizičnih in verbalnih tikov, ki se jim dogajajo mimo njihove volje.

Stroka trenutno teoretizira, da imajo s čudnim sindromom zagotovo nekaj opraviti depresija, anksioznost in celo TikTok.

Tik je po definiciji kompulziven, ponavljajoči se zvok ali gib, ki ga je težko nadzirati. Takšne kompulzije običajno povezujemo s Teurettovim sindromom. A če za Tourettovim sindromom običajno zbolevajo fantje, pa je ta novi sindrom praviloma povezan z dekleti.

Za tike je običajno, da jih razvijejo že majhni otroci, multiplicirajo pa se skozi čas. Tudi zato je stroka v tem novem primeru sindroma zbegana, saj se zdi, da so se pri posameznikih tiki pojavili v velikem številu in praktično čez noč.

The Wall Street Journal poroča, da o primerih novega sindroma poročajo zdravniki iz ZDA, Kanade, Avstralije in Velike Britanije, pa tudi, da je število dramatično naraslo od marca 2020.

Donald Gilbert, pediatrični nevrolog v otroški bolnišnici Cincinnati, ki je specializiral Tourettov Sindrom, je v zadnjem mesecu v obravnavo sprejel okoli deset najstnikov, medtem ko je pred pandemijo običajno imel zgolj en takšen primer na mesec.

Po mesecu konsultacij in raziskav je zdravstvena stroka našla nekaj skupnih imenovalcev v skupini prizadetih deklet: to je TikTok! V enem od nedavnih strokovnih člankov na dano temo so namreč prišli do podatka, da so praktično vse pacientke redno spremljale popularne kreatorje TikTok vsebin s Tourettovim sindromom.

Dr. Kirsten Müller-Vahl, zdravnica iz Hanoverja, Nemčija, ki zdravi posameznike s Tourettovim sindrom že 25 let, je za Jerusalem Post povedala, da je za 'običajen' sindrom značilna široka plejada tikov, medtem ko pri dekletih s to novo, TikTok obliko opaža ene in iste tike. Zdi se, kot da bi dekleta 'posnemala' tike nemškega YouTuberja, ki s svojimi sledilci deli izkušnje s sindromom.

Caroline Olvera, strokovnjakinja za motnje gibanja, ki je zaposlena na medicinski Univerzi Rush v Čikagu, je za The Journal povedala, da veliko njenih pacientov trpi za kompulzivnimi verbalnimi tiki z značilnim britanskim naglasom. To isto je opazila tudi pri ne-angleško govorečih. Sčasoma se je izkazalo, da gre izvor tikov najverjetneje iskati pri zelo popularnem britanskem TikTokerju.

Ko so britanski zdravniki januarja začeli s svojo raziskavo, je imel ključnik #tourettes na TikToku okoli 1,25 milijarde ogledov. Številka je do danes zrasla na 4,8 milijarde.

Pa vendar, dr. Joseph McGuiere, profesor univerzitetnega oddelka za psihiatrijo in vedenjske znanosti, za dotični sindrom ne krivi zgolj TikToka.

"Obstajajo otroci, ki gledajo posnetke na družbenih omrežjih in razvijejo tike. Potem pa so tu tudi otroci, ki nimajo dostopa do družbenih omrežij, pa prav tako razvijejo tike," je dr. McGuire povedal za The Wall Street Journal. "Verjamem, da je pri razvoju tikov vpletenih več dejavnikov, vključno z anksioznostjo, depresijo in stresom."

Za konec še nasvet:

V kolikor pri vašem otroku opazite razvoj neželenih in neprostovoljnih tikov, naj ti za nekaj časa prenehajo uporabljati dužbena omrežja. V kolikor dotični tiki otroka škodljivo vplivajo na njegovo vsakodnevno življenje pa vsekakor poiščite tudi pomoč strokovnjakov.