17. 11. 2020, 14:08

Zdravniška zbornica Marku Potrču: "Vaše objave na temo COVID-19 so škodljive!"

Facebook Zdravniška zbornica
Zdravniška zbornica Marku Potrču: "Vaše objave na temo COVID-19 so škodljive!" (foto: Facebook Zdravniška zbornica)

Na družabnem omrežju Facebook so se z daljšim dopisom odzvale na objavo nekdanjega televizijskega voditelja Marka Potrča, v katerem naj bi neutemeljeno blatil Mlade zdravnike Slovenije.

Najprej so v pisanju izrazili podporo Mladim zdravnikom, nato pa pojasnili, da svoboda govora s seboj prinaša tudi odgovornost:

"Tako kot Mladi zdravniki tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, ki je stanovska organizacija več kot 11 tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, verjamemo v svobodo govora. Vendar pa verjamemo in zagovarjamo tudi, da pri tem nikoli ne smemo pozabiti, da svoboda govora – kot vsaka druga svoboda – s sabo nosi tudi odgovornost, spoštovanje in iskrenost namenov.
Besedila Marka Potrča zdravniki in zobozdravniki razumemo kot manipulacijo, saj v svojih besedilih uporablja le tiste podatke in samo tisti del zgodbe, ki podkrepijo njegove navedbe. Pri tem pa zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze. Če se »svoboda govora« uporabi za zavajanje ljudi, da škodujejo svojemu ali tujemu zdravju ali celo povzročijo smrti, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, imamo v družbi lahko resen problem, problem vrednot in zaupanja."

Prebivalce in prebivalke Slovenije so nato pozvali k bolj kritični presoji zapisov na družabnih omrežjih. Ni namreč vseeno, kdo kaj sporoča.

"Vprašajte se, ali ima ta oseba znanje in izkušnje s tega področja in ali je za to res kompetentna? Je morda izkušena, ker je podobno situacijo že doživela in zato deli nasvete, ali le prenaša informacije iz nekega vira, ki se zdi bliže njenemu načinu razmišljanja. Je ta oseba utemeljila, predložila dokaze, so to potrdile raziskave, študije, meritve, ali tej osebi pritrjujejo izkušeni, ugledni strokovnjaki? Podobno kot računalnika v popravilo ne odpeljemo k dimnikarju, četudi je najboljši v čiščenju dimnikov, tudi nekdo, ki ni medicinsko izobražen, ne more strokovno presojati potrebnih zaščitnih ukrepov v primeru tako kompleksnega pojava kot je epidemija COVID-19. Slovenije in Švedske ni mogoče primerjati. Po skupnem številu smrti na milijon ljudi je Švedska trenutno na visokem 20. mestu, a tudi Slovenija je že visoko, na 30. mestu (podatek na dan 16. 11 2020). Zagon novega vala epidemije se po napovedih na Švedskem šele krepi, Slovenija ga poskuša (in mora) obrniti navzdol. A tudi to še ni celovita slika. Kako uspešna bo Švedska pri boju z epidemijo, bo pokazal čas. Kako uspešni bomo v Sloveniji, odločamo tukaj živeči prebivalci, vsak od nas lahko prispeva, da se bo epidemija umirila."

V nadaljevanju zapisa so nato poudarili, da se zdravniki in zdravnice v povprečju šolajo 24 let, od tega vsaj 12 let na področju medicine, da javnosti ničesar ne prikrivajo in da se gre zavedati, da je epidemija covida-19 nekaj, s čimer so tudi oni soočeni prvič. To pomeni, da bolezni še ne poznajo, zato se sproti učijo, študirajo in raziskujejo.

Dopis so zaključili s pozivom Marku Potrču:

"Marko Potrč lahko, ker imamo svobodo govora, na FB objavlja karkoli želi. Prav tako lahko vsak na socialnih omrežjih izraža, da se z njim strinja ali ne. Zdravniška zbornica Slovenije pa ima nalogo, da javno opozarja na stališča znanih in manj znanih osebnosti, ki nimajo podlage v medicinski stroki. Zato objave Marka Potrča na temo COVID-19 v povezavi z ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z vso odgovornostjo v sedanjih razmerah ocenjujemo za škodljive.

Zdravniška zbornica Slovenije je izključno stanovska in od politike neodvisna institucija."

𝐎𝐝𝐳𝐢𝐯 𝐧𝐚 𝐝𝐞𝐥𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐢𝐧 𝐨𝐛𝐣𝐚𝐯𝐞 𝐌𝐚𝐫𝐤𝐚 𝐏𝐨𝐭𝐫č𝐚 𝐯 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐚𝐯𝐢 𝐬 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗 ​ Zdravniška zbornica Slovenije izraža podporo Mladim...

Objavil/a Zdravniška zbornica Slovenije dne Ponedeljek, 16. november 2020

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.