Zelo zahteven test, za katerega se Trump hvali, da ga je rešil, je v resnici zelo lahek!

Test MoCA

21. 7. 2020, 11:04 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Zelo zahteven test, za katerega se Trump hvali, da ga je rešil, je v resnici zelo lahek! (foto: profimedia) profimedia

Dobro opravljen test je vsekakor lahko nekaj, na kar smo lahko ponosni. Preden pa se o tem na vsa usta hvalimo, gre še preveriti, če test morda sploh nikoli ni bil mišljen, da bi bil težak.

Aktualni ameriški predsednik Donald Trump se že nekaj časa hvali, kako visok da je njegov inteligenčni kvocient in se ob tem sklicuje na ’dotični’ test, ki da ga je opravil z odliko. Nato običajno še dodaja, kako njegovemu predsedniškemu protikandidatu Joe Bidenu po njegovem to ne bi uspelo, saj da je zadnjih pet vprašanj bojda ’izjemno težkih’.

Novinar Chris Wallace ga je v teh trditvah pred dnevi že izzval, češ da je medtem tudi sam rešil taisti test in da v resnici ta še zdaleč ni težek. Še več. Test, o katerem se baha Donald Trump, sploh ne meri inteligence. Test, ki ga je leta 2018 opravil Donald Trump, je bil del letnega zdravstvenega pregleda, s katerim zgolj preverijo potencialno pešanje kognitivnih funkcij, kar bi lahko pomenilo začetek Alzheimerjeve, Parkinsonove ali podobnih degenerativnih možganskih bolezni.

Gre za diagnostično orodje po protokolu The Montreal Cognitive Assessment za hitro oceno milejših kognitivnih disfunkcij. Z njim preverijo sposobnost pozornosti, koncentracije, odločanja, spomina, jezika, vizualizacijskih veščin, konceptualnega razmišljanja, orientacije in načrtovanja. Test si lahko ogledate: TUKAJ!

Opraviti tak test ’z odliko’ skratka ne dokazuje inteligentnosti, temveč odsotnost kognitivne disfunkcije (in z njo potencialnih zdravstvenih težav), zato test v resnici ni zasnovan tako, da bi bil zares težaven.

Tviteraši so se na vse skupaj seveda že odzvali, neredko z zaskrbljenostjo, saj ’zadnjih pet vprašanj v resnici nikakor ni težkih’. Še več. Eno od zadnjih petih vprašanj sprašuje o poimenovanju nekaj živali, ki so ponazorjene z risbami.