Katja Vrečar: Tako sem zadovoljna z močjo in lepo držo, da sem pozabila na hujšanje

6. 10. 2016, 18:25 | Zdravje | Vir: Liza

              Katja Vrečar: Tako sem zadovoljna z močjo in lepo držo, da sem pozabila na hujšanje (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj

Simpatična, nasmejana, sproščena in v slabem letu več kot 20 kilogramov lažja Katja Vrečar je iz Medvod. Triindvajsetletnica je za Liso povedala, zakaj in kako se je lotila svoje odvečne teže.

"Že vse življenje, že od majhnega, sem močnejša, kar je seveda tudi vplivalo na mojo samozavest in samopodobo, saj slišiš tudi kakšno žalitev na svoj račun, a tudi sama se nisem počutila dobro v svoji koži. Dvakrat pa sem se vmes res drastično zredila, in to s prehoda iz srednje šole na fakulteto, ko sem imela 90 kilogramov, ter ko sem se po eni od diet močno zredila," pravi Katja, ki se vmes kar malo zasmeji svoji zgodbi o prihajajočih in odhajajočih kilogramih.

Kilogrami dol in gor

"Prvič sem sama shujšala 12 kilogramov, motivacijo pa mi je dala zdravnica, ki mi je na tak fini način rekla, da bo treba malo shujšati. To je bila taka manj jej dieta, zato so kilogrami zelo hitro prišli nazaj. In nato se mi je lani na tehtnici prikazala trimestna številka – 100 kilogramov in pol. To me je pa kar sezulo. Približevala se je tudi zima, jaz pa se imela samo en plašč, ki ga nisem mogla več zapeti. Nove garderobe pa si tudi nisem hotela kupovati," zabavno pripoveduje 23-letnica, ki je nato za svojega osebnega trenerja izbrala sošolca Jana Veleušiča.

Osebni trener

"Kar pisala sem mu, da potrebujem pomoč, ker sem se toliko zredila. Najprej sem mislila, da mi bo samo svetoval glede prehrane, a bolj ko sva se pogovarjal, bolj mi je bilo jasno, da moram iti k njemu na treninge. Dobila sva se na kavi in naredila načrt, kako se bova lotila mojih kilogramov in slabih prehranskih navad."

Na začetku je Katja trenirala dvakrat na teden, z Janom pa sta tudi povsem spremenila njeno prehrano. Najprej je šlo zares hitro, kilogrami so kar kopneli: "Prej sem pojedla kup slanih prigrizkov, od čipsa do bobipalčk, pa ti moji nesrečni sendviči in pice. Z Janom pa sva nato z jedilnika črtal praktično vse ogljikove hidrate, moja biblija pa sta postala piščanec in zelenjava."

Tolaženje s hrano

A potem se je Katji zlomilo srce, ko sta šla s fantom narazen. Svojo žalost je ponovno utapljala v hrani: "Ja, res, moj razhod s fantom se je poznal tako na treningih kot tudi pri prehrani. Povsem sem popustila. No, najprej nisem jedla nič, potem sem se basala. Veliko mi je pomenilo, da me je Jan znal motivirati, da mi je pokazal, koliko sem napredovala, kako sem v teh mesecih postala močnejša, koliko sem shujšala. Janu sem res hvaležna, da mi je stal ob strani. Med hujšanjem in drastičnim spreminjanjem življenjskih navad velikokrat padeš in takrat nujno potrebuješ nekoga, da ti stoji ob strani."

Sam se moraš odločiti za spremembe

Katja pravi, da na začetku niti ni bilo težko spremeniti prehrane, a ko je vmes popustila, je bilo veliko težje ponovno presedlati na zdravo prehrano:

"Če se odločiš za spremembe, je res pomembno, da se tega lotiš zaradi ljubezni do sebe, in ne do drugih, le tako boste imeli dovolj motivacije. Veliko je ovir na poti in hitro popustiš. Ti moraš biti odločen, da boš shujšal, ne kdo drug. Tudi ko drugi jedo piškote ali pice, moraš biti trden in ne smeš podleči skušnjavam."

Treningi

Katja pravi, da ji treningi velikokrat rešijo rit, ko poje kakšen nedovoljen zalogaj preveč: "Včasih podležem skušnjavi, če sem iskrena. In ko imam res slab dan in pojem tudi kakšen sendvič, si potem dan rešim s treningom. Zdaj sem spet zelo motivirana in bi rada izgubila še 10 kilogramov, v slabem letu sem jih namreč 20. Moj cilj niti ni določena teža, ampak drugačen način življenja. Zdaj prav uživam v treningih z utežmi, in ker delam veliko na moči, tudi kilogrami počasneje kopnijo. No, postava se mi je zelo spremenila, tudi drža se mi je močno popravila, da končno nima grbice kot notredamski zvonar. Tako sem zadovoljna s svojo novo močjo in lepo držo, da sem kar malo pozabila na kilograme, in da je moj namen hujšanje. Treningi me res osrečujejo."

Foto: Helena Kermelj