N.Z. | 27. 1. 2022, 12:50

»Živi umazano, jej čisto,« je nov pristop k ozdravitvi telesa (po Robynne Chutkan)

profimedia
»Živi umazano, jej čisto,« je nov pristop k ozdravitvi telesa (po Robynne Chutkan) (foto: profimedia)

Ena najvidnejših gastroenterologinj s prelomno knjigo Rešitev za MIKROBIOM povzema najnovejša dognanja o mikrobiomu v praktičnem programu za izboljšanje zdravja in splošnega počutja. Njeno izčrpno pisanje, podkrepljeno z izsledki zadnjih študij, pa je moč povzeti v zgolj na videz preprosto novo reklo: Živi umazano, jej čisto.

In Robynne Chutkan, dr. med., to reklo tudi sama živi.

»Moj mož se ne strinja najbolj z mojim načrtom, da prodamo hišo v mestu, se preselimo na kmetijo, vzrejamo živali in pridelujemo lastno hrano,« uvodoma zapiše strokovnjakinja, nato pa nadaljuje: »Na srečo živim v Washingtonu, D.C., kjer je obilo tržnic in skupnost podpira kmetovanje, zato se zdi selitev na dejansko kmetijo morda res nekoliko drastična. V resnici me žene to, da bi želela hčerki ponuditi umazano otroštvo, dobesedno – torej, s čim manj mila in šamponov ter obilico umazanega dela, povezanega z živalmi. O njeni sagi z antibiotiki, sem obširno pisala v svoji prvi knjigi Gutbliss. Odtlej sem videla na stotine pacientov z zgodbami, podobnimi njeni, in zato sem samo še bolj prepričana, da je vir naših trenutnih zdravstvenih težav pogosto škoda mikrobiomu – bilijonih mikroorganizmov, ki so se naselili v našem črevesju.«

Bistvo avtoričinega poklica (pa tudi njeno vodilo v lastnem gospodinjstvu) je zato postalo ugotoviti, kako odpraviti to škodo in se ’povrniti v neokrnjeno stanje’. Prepričana, da se rešitev vsekakor skriva tudi v tem, da živimo malce bolj umazano in jemo nekoliko čistejše, izvira med drugim tudi iz spoznanj, kako so veliko pred nami živeli naši (z veliko bolj zdravim mikrobiomom obdarjeni) predniki.

»Pred desetletjem se nam najbrž ni niti sanjalo, da smo z vsakim antibiotikom na vrhuncu sezone gripe in prehladov v resnici en korak bližje crohnovi bolezni ali debelosti, mar ne? Nihče od nas, ki antibiotike predpisujemo, se ni zavedal, da morda tlakujemo pot do prave bolezni, četudi dobronamerno, ker želimo le odpraviti smrkanje. Prevladalo je mnenje – in do neke mere je še vedno tako – da so antibiotiki koristni in da jih moramo uporabljati. In smo izdatno počeli.«

V ZDA je v zadnjih nekaj desetletjih povprečen ameriški otrok še pred koncem srednje šole več kot desetkrat dobil antibiotik, in to predvsem za blažja obolenja. Kljub obsežnim raziskavam, ki kažejo, da je takšna praksa najverjetneje kriva za vse pogostejšo pojavno obliko mikrobnega neravnovesja, ni videti, da bi se ta trend zaustavljal.

»V ordinaciji vsak dan videvam paciente z zgovornimi znaki porušenega mikrobioma: napihnjenost, prepustno in razdražljivo črevesje, glutenska intoleranca, chrohnova bolezen, ulcerozni kolitis, ekcem, tiroiditis, težave s telesno težo, utrujenost in zmedenost. To je prav pravcata epidemija ’izginulih mikrobo’, kot temu reče specialist za okužbe Martin Blaser, dr. med.. Simptomi se razlikujejo, anamneza pač ne: pretirana raba antibiotikov, pogosto v spremstvu zahodnjaške prehrane, polne predelanih živil in brez neprebavljivih rastlinskih vlaknin, kar imajo črevesne bakterije najraje.«

Pa rešitev?

Dr. Robynne Chutkan vendarle ostaja mnenja, da je škodo še mogoče omejiti in popraviti z učinkovitim življenjskim slogom in prehranskimi spremembami. In prav o tem govori njena izčrpna knjiga, s katero je že pomagala več tisoč bolnikom, ki so trpeli zaradi porušene črevesne mikroflore.

Knjiga Rešitev za mikrobiom ponuja pregled tematike mikrobioma, recepte za hranljive jedi, vprašanja za vašega izbranega osebnega zdravnika, preventivne in kurativne zdravstvene nasvete ter vse informacije o novem mejniku za reševanje resno okrnjenega mikrobioma – o fekalni transplantaciji. Ta knjiga se od drugih ne razlikuje samo zaradi samih znanstvenih dognanj, pač pa tudi zaradi učinkovitega tristopenjskega programa Robynne Chutkan, dr. med., za optimizacijo črevesne mikroflore in krepitev zdravja.

Ste vedeli, da …

… je zelje eden od superzvezdnikov sheme Živi umazano, jej čisto? Hkrati je tudi slasten način, kako nahraniti sebe in svoje mikrobe. Recept za solato Hrustljavo zelje Robynne Chutkan vas bo prepričal, da je dobro zdravilo lahko tudi vse kaj drugega kot zgolj grenka ’pilula’.

Robynne Chutkan, dr. med., spada med najuglednejše gastroenterologinje v Ameriki in to je prvi priročnik, kjer so znanstvena dognanja umeščena v praktičen, učinkovit načrt, kako okrepiti črevesni mikrobiom.

Milijonom ljudi, ki želijo obdelovati zdrav »črevesni vrtiček« ter živeti bolj zdravo in srečno, bo v veliko pomoč.

Nekaj mnenj avtoričinih kolegov
»Globoko se strinjam z dr. Chutkan, da je v porastu epidemija nedoločljivih simptomov, ki jih pogosto pripisujemo poškodovanemu mikrobiomu, od napihnjenosti in alergij do zmedenosti in težav s čezmerno telesno težo. Njena mantra Živi umazano, jej čisto je znanstveno podprta rešitev. Poskusite z njenim preprostim programom – in se pripravite na to, da boste nemudoma opazili spremembe. To je preizkušen način, kako okrepiti ’dobre bakterije’ in poskrbeti, da telo ostane močno in prožno, pripravljeno na spopad z boleznimi. To lahko storimo vsi, vsak dan znova. Resnično boste vplivali na svoje zdravje!« - Sara Gottfried, dr. med.
»Resnično smo se znašli v epidemiji – s prehrano in življenjskim slogom nehote uničujemo koristne bakterije v svojem telesu, bistvene zaveznike, ki jih potrebujemo v boju zoper bolezni. Robynne Chutkan v tej knjigi, ki vam bo spremenila življenje, podaja preproste napotke, primerne za vsakogar, kako popraviti ta ključni ekosistem in vsak dan preživeti karseda zdravo. Preberite si to pomembno knjigo in odkrijte vse majhne spremembe, ki pa imajo ogromen vpliv.« - Frank Lipman, dr. med.
»Rešitev za mikrobiom je zdravilo, ki ga potrebujemo vsi, da bomo res zacveteli.« - Christiane Northrup, dr. med.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.