12. 10. 2020, 19:40

Junakinje sodobnega časa: Znane Slovenke, ki so zbolele za rakom, ga prebolele in zmagale

Promocijsko gradivo
Junakinje sodobnega časa: Znane Slovenke, ki so zbolele za rakom, ga prebolele in zmagale (foto: Promocijsko gradivo)

Spoznajte projekt, ki predstavlja šest znanih Slovenk, sodobnih junakinj, različnih starosti in poklicev. Vse imajo pomembno skupno točko. V svojem življenju so zbolele za rakom, ga prebolele in zmagale.

Umetnica in fotografinja Urška Košir v sodelovanju s Studiem Železna predstavlja nov projekt s šestimi junakinjami, Slovenkami, ki so nekoč zbolele za rakom in v tej bitki zmagale. To so: Barbra Drnač, Ineza Sotler, Jana Koteska, Maša Jež, Rebeka Dremelj, Tina Gorenjak.

V želji, da težka preizkušnja njih pomaga še kateri izmed mladih deklet ali odraslih žensk, o bolezni brez zadržkov govorijo naglas. S tem v družbi razbijajo tabuje, s svojim delovanjem ljudi pomembno ozaveščajo, navdihujejo mnoge, njihove zgodbe pa vsem nam vlivajo pogum in upanje.

Promocijsko gradivo

Vsaka junakinja se predstavi na dveh fotografijah, ki si stojita nasproti

Prva je slikana v intimnem okolju njenega doma, na sliki je vidna brazgotina, ki je posledica operacije in zdravljenja. Druga fotografija je posneta zunaj, v akciji in je kontrast prvi. Notranji in zunanji svetovi portretirank si na razstavi vizualno stojijo nasproti, a se med seboj neločljivo prepletajo, saj izkušnjo nenehno nosijo s sabo. Na posebnem plakatu vsaka portretiranka razkrije delček svoje zgodbe in motivacijsko misel, ki ji je pomagala preboleti bolezen. Dodane so še fotografije vsake od šestih sodobnih junakinj iz časov pred boleznijo, med njo ali po njej.

Promocijsko gradivo

Projekt deloma sovpada z roza oktobrom, ...

Hkrati pa v aktualnih korona časih opozarja tudi na pomembnost drugih bolezni, ki so še vedno tu in zelo prisotne, a jim v zadnjem času namenjamo (pre)malo pozornosti. Projekt izžareva pozitivno naravnanost, spoštovanje do vseh bolezni, veličastnost notranje moči in čaščenje življenja v vsem svojem sijaju.

Glavne značilnosti vseh sodobnih junakinj so njihova neizmerna dobra volja in pozitiven pogled na svet, saj vse izžarevajo neskončni optimizem, tako v resničnem življenju kot tudi na fotografijah. To pa je danes še posebej dragoceno.

Promocijsko gradivo
Razstava je na ogled na Krakovskem nasipu v Ljubljani do 26. oktobra 2020.

Razstava poteka pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana in župana Zorana Jankovića ter v ljubeč spomin Lorni in Tjaši. 

Fotografije: Tit Bonač, Andraž Lazič/Studio Železna

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.