N. V. | 6. 12. 2022, 18:31

Znano zdravilo proti kašlju umikajo s trga, ker je izjemno nevarno

Srdjan Zivulovic/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Do sedaj so ga uporabljali tako odrasli kot tudi otroci. Zdaj so raziskave pokazale, da lahko v nekaterih primerih povzroči nenadne, hude in smrtno nevarne alergijske reakcije.

Odbor Evropske agencije za zdravila je zaključil oceno zdravil z učinkovino folkodin, ki se uporabljajo pri zdravljenju (suhega) kašlja pri odraslih in otrocih in priporočil preklic dovoljenja za promet v Evropski uniji za navedena zdravila.

Folkodin se že od petdesetih let prejšnjega stoletja uporablja kot zaviralec kašlja in je nacionalno odobren v sedmih državah članicah Evropske unije. V Sloveniji je folkodin na voljo v obliki trdih kapsul Folkodin Alkaloid-Int 10 mg.

Folkodin deluje neposredno v možganih in zavira refleks kašlja z zmanjšanjem živčnih signalov, poslanih v mišice, ki sodelujejo pri kašlju.

Lahko povzroči hudo alergijsko reakcijo

Raziskave so pokazale, da je uporaba folkodina v obdobju do 12 mesecev pred splošno anestezijo z nevromuskularnimi blokatorji dejavnik tveganja za razvoj anafilaktične reakcije (nenadne, hude in smrtno nevarne alergijske reakcije) na živčno-mišične blokatorje.

Ker ni bilo mogoče identificirati učinkovitih ukrepov za zmanjšanje tega tveganja, niti identificirati skupine bolnikov, pri katerih so koristi uporabe folkodina večje od tveganj, je Evropska agencija za zdravila priporočila, da se zdravila, ki vsebujejo folkodin, umaknejo iz prometa v Evropski uniji, poroča hrvaški portal Slobodna Dalmacija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.