Znanost prišla na sled ZDRAVILU proti debelosti, ki prav zares učinkuje!

Semaglutide

21. 6. 2021, 11:48 | Zdravje | Piše: N.Z.
Znanost prišla na sled ZDRAVILU proti debelosti, ki prav zares učinkuje! (foto: profimedia) profimedia

Da se znanost zadnje leto še zdaleč ne ukvarja samo s covidom, kaže nekaj nedavno objavljenih študij, ki pa smo jih v letu pandemije skoraj spregledali. Ena od njih je bil objavljena že marca v znanstveni publikaciji New England Journal of Medicine.

Omenjena študija je pokazala, da ima zdravilo semaglutide, ki se ga sicer uporablja zazdravljenje diabetesa (tipa 2), zanimiv stranski učinek.

1961 v raziskavo vključenih ljudi, katerih indeks telesne mase je presegal 30 (kar jih navkljub kritikam dotične merske skale postavlja v kategorijo debelih), so razdelli v dve skupini.

Prva je prejemala tedensko dozo zdravila (in sicer 2,4 mg semaglutida, medtem ko za zdravljenje diabetesa tedensko dozo odmerijo pri 1 mg), druga pa navaden placebo. Obema skupinama so zapovedali še rekreacijo in dieto.

Po 68 tednih študije, se je izkazalo, da je skupina, ki je prejemala semaglutide v povprečju izgubila 14,9 % telesne teže, medtem ko je bilo povprečje ob jemanju placeba (navkljub dieti in rekreaciji) le 2,4 %.