Znanstveniki prišli na sled edinstvenemu biološkemu označevalcu, ki napoveduje težjo obliko covida-19

Prelomno odkritje

10. 5. 2021, 12:05 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Znanstveniki prišli na sled edinstvenemu biološkemu označevalcu, ki napoveduje težjo obliko covida-19 (foto: profimedia) profimedia

Znanstveniki iz Univerze v Zurichu so prepoznali prvi biološki označevalec (biomarker), ki zanesljivo napoveduje, kateri pacienti bodo zboleli za težjimi simptomi covida-19.

V poročilu ekipe raziskovalcev so poudarili, da večina okuženih s koronavirusom SARS-CoV-2 razvije zgolj blage simptome ali pa okužbo preboli asimptomatsko. Potem pa so tu tisti, katerih življenje je zaradi covida resno ogroženo, zaradi česar potrebujejo medicinsko oskrbo in respirator, ki jim pomaga dihati. Številni izmed teh pacientov nazadnje bodisi umrejo ali pa trpijo dolgotrajne zdravstvene posledice. Tudi zato je odkritje biomarkerja, s pomočjo katerega bodo lahko takšne bolnike prepoznali že v zgodnjih fazah bolezni, izjemnega pomena.

Profesor Burkhard Becher z Inštituta za eksperimentalno imunologijo z Univerze v Zurichu je tej ekipi znanstvenikov načeloval, sodelovali pa so tudi z ekipami iz Tubingena, Toulousea in Nantesa.

In kaj je omenjeni biološki označevalec, ki napoveduje težjo obliko covida?

Gre za število T limfocitov, t.j. T-celic ubijalk, v krvi.

T limfociti so vrsta belih krvničk, ki so del zgodnjega odgovora imunskega sistema.

Za potrebe predikcije na podlagi tega biomarkerja so razvili tudi novi test, ki bo pomagal ugotavljati, kateri pacienti bodo v prihodnosti potrebovali pomoč intenzivne enote in kakšne terapije jim morajo biti na voljo.

"Naše odkritje bo pomagalo tudi raziskovalcem, ki iščejo nove načine zdravljenja covida," je povedala Stephanie Kreutmair, ki je v raziskavi delovala kot glavna znanstvenica. "Pretirana imunska reakcija je namreč tista, ki slabša zdravstveno stanje pacienta."

"Telo proizvaja majhne proteine, ki jim pravimo citokini, veliko bolj pospešeno kot pri drugih ljudeh, kar vodi v citokinsko nevihto, zaradi česar prihaja do vnetij, celice imunskega sistema pa napadajo pljuča, ki zaradi tega ne morejo dobro delovati," še razloži profesor Becher.

Da bi ta fenomen pri okuženih prepoznali še pravočasno, so se znanstveniki poslužili tehnike pretočne citometrije, s katero tudi sicer merijo in analizirajo lastnosti posameznih celic. Ker je znanstvenikom medtem uspelo najti način, da ločijo pljučnico, ki jo je povzročil koronavirus, od tiste, ki jo povzročajo drugi patogeni, zdaj postaja možno, da s spremljanjem zgodnjih odzivov imunskega sistema napovedo še potek bolezni.