N.Z. | 6. 7. 2020, 13:56

Znanstveniki se bojijo posledic taljenja arktičnega ledu

profimedia
Znanstveniki se bojijo posledic taljenja arktičnega ledu (foto: profimedia)

Prvič po zadnji ledeni dobi se topi permafrost na Arktiki, kar močno skrbi znanstvenike, saj se v trajno zamrznjenih tleh skrivajo tudi do sto tisoč let stari virusi in bakterije.

Znanstveniki na pojav taljenja ledu in permafrosta opozarjajo že nekaj časa.

V zadnjih dveh tednih so temperature v Sibiriji dosegle rekordnih 38 stopinj Celzija, vročinskemu valu pa so sledili požari, ki so v ozračje sproščali ogromne količine ogljikovega dioksida, kar bi lahko povzročilo začaran krog 'klimatskega zloma'.

Medtem ko si znanstveniki belijo glave, kaj bi lahko pomenile tako visoke temperature za Arktiko, je svet ujet v boj s koronavirusno pandemijo, ki ne pojenja, poroča Independent. Pa vendar bi taljenje permafrosta kaj lahko za človeštvo predstavljala nič manjšo nevarnost v obliki pregrevanja planeta in novih nevarnih nalezljivih bolezni.

"Prepričanje, da bakterije lahko preživijo tako dolga časovna obdobja, je v znanstvenih krogih sprejeto dejstvo. Vprašanje je le, kako dolgo? Milijon let? 500.000 let? 50.000 let?" se je za Greenpeacov časopis Unearthed spraševal virolog Jean Michel Claverie.

Njegova kolegica dr. Chantal Abergel pa je povedala, da 'jim je že uspelo oživiti viruse iz starih vzorcev permafrosta, ki so bili starejši od 30.000 let' in dodala, da jim je uspelo reaktivirati starodavne DNK viruse, ne pa tudi bolj krhke RNK viruse (to so koronavirusi, kot ta, ki je povzročil aktualno pandemijo, medtem ko so DNK virusi virusi, ki povzročajo že izkoreninjene črne koze).

Virusi pa seveda niso edina nevarnost, ki na človeštvo preti zmrznjena v permafrostu. Tu so namreč tudi bakterije.

Naj spomnimo na epidemijo antraksa, zaradi katere je v zahodni Sibiriji poginila čreda severnih jelenov, ko so se njihova trupla junija odtajala, pa se je okužilo še 23 ljudi, od katerih je ena oseba umrla.

Dr. Claverie je opozoril na še eno nevarnost tajanja permafrosta in sicer več aktivnosti živali ter ljudi na področjih, ki so bila pred tem redko poseljena.

"Tajanje permafrosta je vsekakor recept za katastrofo, saj se virusi, ki se osvobodijo primeža večnega ledu, sprostijo v naravo. Padajo v reke, izpostavljeni so kisiku in svetlobi ... V kolikor kmalu ne najdejo svojega gostitelja, seveda ne bodo dolgo živeli. Če pa slednjega najdejo, se bodo seveda ponovno aktivirali. In če bi gostitelj zmrznjenega virusa tokrat postal človek, imamo tu že novo pandemijo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.