A.B. | 3. 1. 2022, 18:29

Znanstveniki našteli 20 najmočnejših bolečin (ne boste verjeli, česa NI na seznamu)

Profimedia

Britanski znanstveniki so naredili seznam, na katerem so pristala bolezenska stanja in poškodbe, ki naj bi človeku povzročale najbolj neprijetne občutke. Na začudenje mnogih na seznamu '20 najmočnejših bolečin' ni pristal porod, zasledili pa nismo niti omembe zobobola, čeprav slednji marsikoga povsem ohromi in položi v posteljo. 

ENDOMETRIOZA

Endometrioza je posebno bolezensko stanje, ki prizadene zgolj žensko populacijo, zanjo pa je značilno, da se endometrijske žleze (ki so običajno samo v maternici) pojavijo kjerkoli drugje v telesu. Znaki endometrioze so pri vsaki ženski drugačni, vsem pa je skupna močna bolečina, ki pride do izraza v bolečih menstruacijah in bolečini v mali medenici. Ženske z endometriozo imajo najpogosteje nereden menstrualni ciklus in težave z zanositvijo, veliko pa je tudi takšnih, ki jih nepravočasno zdravljenje endometrioze privede do neplodnosti. 

POOPERATIVNA BOLEČINA

Nezdravljena pooperativna bolečina lahko vodi v hude zaplete, kot so pljučnica, tromboza, paraliza črevesja, slabše celjenje ran, vnetja - dokazana pa je tudi povezava med nezdravljeno pooperativno bolečino in nastankom kroničnih bolečinskih stanj. 

GLAVOBOL V SKUPKIH

Glavoboli v skupkih so napadi neznosne bolečine na eni strani glave, ki jo običajno občutimo za očesom. Ljudje, ki trpijo za glavoboli v skupkih, jih opisujejo kot 'morilske', ker so izjemno hudi in precej bolj boleči od migren ali katerekoli druge vrste glavobola. 

HERPES ZOSTER/ PASAVEC 

Bolezen, ki jo povzroča isti virus kot norice, se običajno začne s srbenjem, zbadanjem ali pekočim občutkom na določenem delu kože. Temu običajno sledijo boleči mehurčkasti izpuščaji, povišana telesna temperatura, glavobol in utrujenost. 

ADHEZIVNI KAPSULITIS/ ZAMRZNJENA RAMA 

Zamrznjena rama predstavlja eno najhujših bolečin za človeka, nastane pa zaradi vnetja sklepne ovojnice v ramenskem sklepu. Sčasoma se zaradi vnetja v tkivu naredijo trakovi brazgotinastega tkiva, ki še dodatno otežujejo gibanje. 

ZLOM KOSTI

Pri zlomu kosti pride do preloma kostne strukture, kar je, neglede na vrsto zloma, izjemno boleče. Glede na obliko jih delimo na popolne, nepopolne, poševne in spiralne, stopnja zloma pa je odvisna od same poškodbe, sil, starosti in splošnega stanja kosti. Da je kost zlomljena, nam pove nenaraven položaj uda in težja gibljivost, ki jo ponavadi poleg bolečine spremlja tudi oteklina. 

Profimedia

SRČNI INFARKT 

Srčni infarkt prepoznamo po specifični bolečini, ki ni primerljiva z nobenim drugim bolezenskim stanjem. Običajno se pojavi za prsnico in je žgoča, pekoča ter stiskajoča. Jakost bolečine se ne spreminja s kašljem, z globino dihanja, s spremembo položaja telesa ali stiskanjem prsnega koša. Ponavadi traja nekaj minut, nato pa izzveni ali pa se ponovi. Zdravniki ob tem opozarjajo, da obstaja tudi precejšenj del populacije, ki bolečine ob srčnem infarktu sploh ne čuti, kritična pa je predvsem motnja srčnega ritma, ki lahko pripelje do zastoja delovanja srca. 

KOMPLEKSNI REGIONALNI BOLEČINSKI SINDROM/ KRBS

Gre za kronično progresivno bolezen, za katero je značilna močna bolečina, običajno pa se pojavijo tudi otekanja in spremembe na koži. Bolezensko stanje še ni do potankosti raziskano, zaenkrat pa ga povezujejo z nenormalnim delovanjem avtonomnega živčevja. 

DISKUS HERNIJA

Diskus hernija ali zdrs medvretenčne plošče je bolezensko stanje, ki najpogosteje povroča težave v predelu ledvene hrbtenice, pojavlja pa se tudi v vratni in prsni hrbtenici. Nastanek ledvene diskus hernije je obrabni proces, ki se kaže z bolečino v križu. Ob premiku vsebine medvretenčne ploščice (diskurza) v hrbtenični kanal lahko pride do utesnitve živčnih struktur, ki oživčujejo spodnje okončine in del spodnjega medeničnega predela, kar sproži občutek sevajoče bolečine vzdolž noge. 

SINDROM FIBROMIALGIJE 

Sindrom fibromialgije je etiološko in patogenetsko nepojasnjen bolečinski sindrom, za katerega je značilna razpršena mišično-skeletna bolezen, utrujenost in nemiren spanec, ki ne prinese ustrezne regeneracije telesa in hude bolečine v globokih tkivih. 

RAZJEDA ŽELODCA

Boleča razjeda želodca ali ulkus nastane, ko kisli prebavni sokovi povzročijo poškodbe sluznice želodca ali dvanajstnika. Ulkus spremljajo močne bolečine v zgornjem delu trebuha, tik pod prsnico, bolečine, ki sevajo v hrbet, izguba apetita in telesne teže ter slabost in bruhanje. 

AKUTNI PANKREATITIS

Akutni pankreatitis označuje nenavadno vnetje trebušne slinavke z različno prizadetostjo drugih regionalnih tkiv ali oddaljenih organskih sistemov. Diagnoza akutnega pankreatitisa je postavljena, ko sta izpolnjena vsaj dva od treh najznačilnejših simptomov: značilna bolečina, več kot trikrat zvišana amilaza in /ali lipaza v serumu ter značilne spremembe pankreasa pri CT preiskavi. 

PUTIKA

Pri putiki gre za vnetni revmatizem, ki ga je potrebno zdraviti. Navadno se začne v spodnjih okončinah kot akutni monoartritis, ob nezdravljenju pa lahko preide v kronično poliartikularno obliko, ki prizadene tudi zgornje okončine. 

NEVRALGIJA TRIGEMINUSA

Za nevralgijo trigeminusa je značilna nenadna, ostra, huda, ponavljajoča se bolečina, ki običajno traja od nekaj sekund do dveh minut. Pogosta je pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri katerih še dodatno poslabšuje kvaliteto njihovega življenja. Bolečina se lahko pojavi spontano ali pa je izzvana vsled zunanjih dražljajev, običajno pa se zdravi s protiepileptičnimi zdravili. 

VNETJE SLEPIČA

Pri vnetju slepiča se bolečina ponavadi stopnjuje. V napredovani fazi lahko postane celoten trebuh trd in občutljiv na dotik. Vnetje slepiča je lahko zelo nevarno, če pravočasno ne poiščemo zdravniške pomoči, ker lahko nastali ognojek prodre v trebušno votlino in povzroči splošno vnetje potrebušnice (peritonitis).

LEDVIČNI KAMNI

Ledvični kamni nastanejo zaradi kristaliziranja trdnih snovi v predelu ledvic in mokril, navadno pa jih spremljajo močne bolečine v predelu ledvic, ki sevajo v medenico in vse do mehurja ter spolnih organov. 

IŠIAS

Išias oziroma vnetje ishiadičnega živca je eno najbolj znanih bolečin hrbtenice, ki se iz ledvenega dela hrbtenice širi proti področju, ki ga prizadeti živec oživčuje. Navadno gre za neprijetno bolečino, ki ni omejena zgolj na hrbtenico, temveč se praviloma razširi nižje od kolena.

MIGRENA 

Migrena je kompleksna nevrološka motnja, za katero so značilni ponavljajoči se glavoboli. Slednji so tako močni, da večina prizadetih pacientov poroča o nezmožnosti normalnega fukncioniranja v času migrenske epizode. Natančen vzrok pojava migrene oziroma migrene z avro zaenkrat ni pojasnjen, značilno pa je, da poleg bolnika za migreno trpi še kateri od njegovih družinskih članov. 

Profimedia

ARTIRITIS

Artritis je strokovni izraz za vnetje sklepov, kar vodi v hude bolečine in nadaljnje deformacije sklepov. Poznamo več vrst in oblik artritisa, zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je vedno več bolnikov tudi med mladostniki in otroci - nekoč je namreč veljalo, da je artritis bolezen starejše populacije.

SRPASTOCELIČNA ANEMIJA

Srpastocelična anemija je huda telesna motnja, pri kateri naš organizem proizvaja rdeče krvne celice v obliki srpa (medtem, ko je za običajne krvne celice značilna oblika diska). V primeru srpastih celic lahko nastane oviran pretok krvi v krvnih žilah okončin in organov, kar vodi v nadaljnjo bolečino in povečano tveganje za nastanek okužb. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.