N.Z. | 16. 10. 2020, 12:34

Znanstvenikom iz Oxforda uspelo razviti 5-minutni test za covid-19

profimedia

Znanstveniki z britanske Univerze Oxford so sporočili, da jim je uspelo razviti hitri test za covid-19, ki v vzorcu zazna koronavirus v pičlih 5 minutah. Strokovnjaki so še sporočili, da bi bil test primeren za množčna testiranja na letališčih in v podjetjih.

Na Univerzi še upajo, da bodo s testiranjem hitrih testo začeli takoj po novem letu, na voljo pa naj bi bili nato pol leta kasneje.

"Naša metoda hitro najde nedotaknjene dele virusov," je povedal profesor Achilles Kapanidis s katedre za fiziko in dodal, da naj bi bil test 'enostaven, hiter in dostopen'.

Čeravno bo Oxfordov test na voljo šele prihodnje leto, bi lahko pomagal krotiti pandemijo prihodnje zime. Epidemiologi in virologi namreč opozarajajo, da se bomo morali ljudje naučiti živeti z virusom tudi potem, ko nam bodo dosegljiva tudi že prva cepiva.

"Še poseben izziv bodo prihajajoči zimski meseci, ko se bodo primeri okužb s SARS-CoV-2 mešali s primeri ostalih sezonskih respiratornih bolezni," je jasna dr. Nicole Robb z medicinske fakultete Warwick. In prav tu bi lahko pomenljivo razliko prinesli novi Oxfordski testi. "Naš test namreč razlikuje med različnimi virusi v kliničnih vzorcih, kar je lahko ključno pri obvladovanju pandemije," je še dodala.

Trenutno so v rabi že manj zanesljivi, a vendarle hitri PCR testi, ki v krvi ostanke genetskega materiala virusa, pri Siemens Healthineers pa so ravno včeraj objavili, da bodo Evropi kmalu na voljo novi testi za protitelesa, a bo žal proizvodnja testov le težko sledila povpraševanju po njih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.