4. 2. 2021, 11:40

Znanstvenikom je uspelo naučiti sledilne pse, da zavohajo okužene s koronavirusom

profimedia
Znanstvenikom je uspelo naučiti sledilne pse, da zavohajo okužene s koronavirusom (foto: profimedia)

Pse so naučili, da iščejo 'vonj koronavirusa', ki ga oddajajo celice okuženih ljudi.

Podvig je že uspel nemški veterinarski kliniki, na kateri so tako uspeli natrenirati več psov. Ugotovili so, da psi v vzorcih sline z 94-odstotno natančnostjo zaznajo pozitivne na koronavirus, ki povzroča covid.

Triletni belgijski ovčar Filou in enoletni kokeršpanjel Joe Cocker sta zgolj dva v 'krdelu' covid sledilnih psov, ki so jih trenirali na veterinarski kliniki univerze Hanover's.

"Izpeljali smo študijo, v kateri smo izbranim kužkom dali povohati vzorce covid-poizitivnih pacientov, in lahko rečem, da so bili v detekciji teh vzorce natančni v 94 odstotkih," je povedal Holger Volk, vodja veterinarske klinike.

"Psi torej lahko po vonju detektirajo okužene ljudi in jih ločijo od neokuženih. Pri tem je vseeno, ali so ti simptomatski ali asimptomatični."

V Hanoverju so po poročilu izsledkov študije že pričeli proučevati možnost, da bi tako natrenirane sledilne pse uporabljali v vsakdanjem življenju, npr. pri 'skeniranju' obiskovalcev koncertov.

Na podobno idejo so prišli tudi na Finskem, kjer so že septembra lani testirali uporabo tako naučenih psov na letališčih, medtem ko na čilskem mednarodnem letališču v Santiagu sledilne pse v ta namen že nekaj časa uporabljajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.