27. 9. 2021, 10:09

Zobozdravstvo med epidemijo: "Bolečina v zobu ni urgentno stanje, saj ne predstavlja smrtne nevarnosti!"

profimedia

Zobozdravstvo je zaradi velike možnosti izpostavljenosti okužbi s koronavirusom v prvem valu ostalo zaprto najdlje, kar dva meseca, delovala je le mreža nujnih ambulant.

V pogovoru informativnega spletnega portala N1 z direktorjem enega izmed zdravstvenih domov pri nas, pa je le ta poudaril, da je v tem kontekstu pomembno razumeti, v čem je zobozdravstvo drugačno od splošnega zdravstva.

“V splošnem zdravstvu imamo stanja urgentno, nujno, akutno in pa splošno. V zobozdravstvu ni tako. Bolečina v zobu ni urgentno stanje, saj ne predstavlja smrtne nevarnosti. V tem primeru ni tega takojšnjega ukrepanja, saj za bolečino lahko vzameš tableto.”

In čeprav so v času najhujšega zaprtja ljudje z urgentnimi stanji še vedno lahko piršli do zdravnika, je bilo v zobozdravstvu drugače, saj teh klasičnih urgentnih stanj v tem primeru ni.

Pa vendar. Posledice zaprtja zobozdravstvenih ambulant marca lani na slovenskem zobovju bo zagotovo vidno čez čas. Več o tem si lahko preberete na: Stanje slovenskega zobovja po epidemiji: “Posledice bomo čutili še dolgo”

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.