Uredništvo | 5. 6. 2024, 09:00

Na cesti zagledala veliko bitje in se približala, sledil je šok: "Kaj, za vraga, je to?"

Facebook/Posnetek zaslona

Te živali v tem delu sveta niso pogoste, zato strokovnjaki menijo, da gre za hišnega ljubljenčka.

Običajno ob srečanju z živaljo takoj vemo, za kaj gre. Včasih pa je to malo težje ugotoviti. To dokazuje tudi primer s Floride, kjer je ženska ob cesti zagledala veliko, kuščarju podobno bitje. Najprej je sklepala, da gre za aligatorja.

Bitje se je pred avtom rahlo obotavljalo, ali bi prečkalo cesto, nazadnje pa je obupalo. "Bil je ogromen. Najprej smo mislili, da gre za aligatorja. Ko pa smo prišli bližje, smo videli, da gre za neko drugo žival. Pomislila sem, da ne gre za aligatorja. Še nikoli nisem videla česa takšnega in skrbelo me je, da bi lahko žival škodila našemu območju, ekosistemu ali drugim živalim," je povedala Renne Alan.

Ko je bitje šlo stran, je Alanova fotografije živali nemudoma poslala Floridski komisiji za divje živali. Povedali so ji, da menijo, da bi to lahko bil azijski vodni varan. Gre za drugega največjega kuščarja na svetu, največji so le komodoški varani, poroča Jutranji list. Dobra novica je sicer ta, da dotična vrsta naj ne bi napadala ljudi. To se pripeti le, kadar se počutijo ogrožene oziroma kadar se branijo. Če varan ugrizne človeka, mora ta takoj k zdravniku, saj veliko težavo povzročajo bakterije v varanovih ustih.

Ker omenjena vrsta ni značilna za to območje, strokovnjaki sklepajo, da gre najverjetneje za hišnega ljubljenčka. Hkrati sklepajo tudi, da ga je najverjetneje lastnik zapustil, varan pa se trudi preživeti v naravi. A tu se poraja vprašanje, ali bo varan zmožen preživeti, saj najverjetneje ni navajen lova.

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice