Uredništvo | 18. 4. 2024, 16:16

Juhuhu, mladički ogrožene vrste so tu … ste jih že videli?

DOPPS/Facebook

V verjetno najbolj opazovanem gnezdu v Sloveniji je te dni živahno kot le malokdaj. Ni še povsem jasno, ali so že vse glavice pokukale na plano ...

Poznate Gino? To je verjetno najbolj znana sova uharica v Sloveniji, ki jo lahko vsak trenutek pri gnezdenju opazuje prav vsakdo, kar z domačega kavča. O Gini smo pisali že sredi februarja, ko je za tisti čas precej prekmalu (kot marsikaj letos) kamera zaznala dogajanje na gnezdišču. 

"Danes zjutraj je naš Gigi svoji izbranki Gini pokazal gnezdilno jamico, ki jo je zanjo in njun letošnji naraščaj skrbno urejal v preteklih tednih," so takrat zapisali na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Danes pa nova in to prav čudovita novica!

"J-UHU! Že imamo mladičke!  Ker pa jih mama Gina tako skrbno pazi, se ne vidi, ali so se izvalili trije ali že vsi štirje. Tudi samec je zelo vesten in prinaša hrano svoji družini, s katero samica večino dneva in noči hrani mladiče," so zapisali ob spodnjem posnetku.

Novica je izredna zato, ker gre za zelo ogroženo žival in vsak nov podmladek je velik razlog za veselje. Gre za največjo vrsto sove v Evropi, ki gnezdi v skalnih stenah. Velika grožnja za sovo uharico so daljnovodi, zaradi velikosti in načina lova je zelo dovzetna za električni udar

Omenjeno društvo vsako leto izvede številčen popis uharice na Krasu, k dogodku pa je letos pristopijo več kot 180 popisovalcev (zato so območje malo razširili). Ob tem jim je teritorialni samec v parku Škocjanske jame pripravil pravo presenečenje, saj se je začel oglašati prav med njihovim zaključnim srečanjem. Tako so njegovo oglašanje lahko slišali prav vsi. 

Na področju Krasa so popisali 13 teritorijev, v Vipavski dolini in Postojni pa še 8 teritorijev - skupaj torej 21 teritorijev, kar si štejejo za izjemen uspeh.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk