Uredništvo | 7. 7. 2024, 10:14

Katero sadje lahko delimo s psom? (Pozor, nekatere vrste so zanj zelo strupene)

Profimedia

Poletne temperature vplivajo tudi na prehrano nekaterih psov, ki v tem času pojedo manj. Pomembno je, da pes dovolj pije, k hidraciji pa lahko pomaga tudi nekatero sadje. 

Nekateri psi v poletni vročini nimajo takega apetita kot običajno, in to je povsem normalno (če se pes sicer dobro počuti in ne daje občutka, da bi bilo karkoli narobe). Kot pri ljudeh tudi pri psih velja, da je najpomembnejši zadosten vnos vode v telo.

Koliko je dovolj? Osnovno pravilo je, da naj bi pes spil od 40 do 80 ml vode na kilogram telesne teže, kar v praksi pomeni, da mora 30-kilogramski kosmatinec spiti okoli 1,5 litra vode na dan. Če vas skrbi, da pes popije premalo, mu lahko pomagate tudi s sadjem, ki vsebuje precej vode.

Pes naj uživa v sadju, a v zmernih količinah.

Pes naj uživa v sadju, a v zmernih količinah.

Profimedia

A previdno, vse vrste sadja za psa niso primerne. Še več, z nekaterimi se lahko tudi zastrupi. V prvi vrsti sem spada grozdje. "Ni še znano, kateri pes se lahko zastrupi z grozdjem in kateri ne, je pa potrjeno, da strupenost narašča sorazmerno s količino zaužitega grozdja. Torej, več kot pes poje grozdja, bolj je lahko to zanj toksično. 10 do 20 g grozdja na kilogram telesne teže lahko privede do prvih znakov zastrupitve," so zapisali na Veterini Novo mesto.

K sreči pa je seznam poletnega sadja, ki ga lahko delite s psom, precej dolg. Pazite le, da povsod odstranite koščice. Pes lahko uživa v lubenici, breskvah, jabolku, borovnicah in banani. Prav tako na seznam dovoljenih spadajo mango, hruške, kaki, kivi, melona, maline, jagode ...

Ob vsem tem naj bo vodilo - zdrava mera! Sadje ne sme preseči 20 % dnevnega vnosa hrane, ker je kljub številnim vitaminom in mineralom precej bogat tudi s sladkorjem. Sadje naj služi kot priboljšek in dopolnilo pasje prehrane.

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan