Uredništvo | 4. 11. 2023, 18:03

Ko na vrtu naletite na mrtvega ježa, ki v resnici ni mrtev (kaj storiti?)

Profimedia

Povsem mogoče je, da boste v prihajajočih dneh naleti na prizor, ki vam bo strl srce. A pozor: negiben in povsem mrtev ježek je lahko še kako živ, pomagajte mu! 

Ježki spadajo med živali, ki - kot številne druge - prezimujejo in marsikateri med njimi zimo preživi na vašem vrtu, pa morda za to sploh ne veste. Ježi vam bodo hvaležni, če jim za ta namen pustite kakšen kup listja, marsikateri se bo skril tudi v kompost (zato vedno preverite, preden ga obračate). In če opazite ježka, kateremu so se funkcije že tako upočasnile, da izgleda kot mrtev, je zelo mogoče, da je že začel prezimovanje. Lahko ga prestavite na varno in pokrijete s kupom listja. 

Profimedia

Za preživetje ježev je zelo pomembno, da do oktobra oz. novembra, ko se začne prezimovanje, naberejo dovolj teže, ki jim bo pomagala skozi to obdobje. V kolikor tehtajo manj kot 600 gramov, je za preživetje malo možnosti in na tem mestu potrebujejo našo pomoč. Ker zelo veliko ljudi ježe hrani z napačnimi sestavinami, na to redno opozarjajo na Facebook strani Jež - Naš vrtni prijatelj. "Če najdete ježka v zimskem casu, (npr. od oktobra do aprila - vedno je odvisno od temperatur!), ki ni dosegel varne teže, ta potrebuje pomoč oz. vi potrebujete nasvet strokovnjakov. Ponavadi ga predamo Zavetišču za divje živali v Muto," so zapisali. 

Profimedia

Ob tem so dodali, da marsikateri posameznik že zna pomagati takemu ježku in ga čez zimo vzame k sebi, pomladi pa se ga spusti nazaj v okolico, kjer je bil najden. Tudi marsikateri jež, ki ga opazite spomladi in se ravno zbudi iz hibernacije, potrebuje pomoč človeka pri dohranjevanju. Kaj pa ježki jedo? Obstaja mnogo zmotnih prepričanj, denimo kot je tisto, da imajo radi mleko. Neprimerni so vsi mlečni izdelki, sadje, zelenjava, oreščki, med, pekovski izdelki, riž, testenine. Kot primerno hrano pa na omenjeni strani izpostavljajo hrano za muce (vsaj 40 - 60 % mesa in brez omake in želeja), jajca (lahko tudi skuhana), piščanec (kuhan), mleto meso (toplotno obdelano, brez začimb) in vodo

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord