Uredništvo | 27. 3. 2024, 17:06

Medvedi zapuščajo svoje brloge: kako ravnati ob srečanju?

Profimedia

Prišla je pomlad in tudi medvedi so postali bolj aktivni, zato so možnosti za srečanje v gozdu zdaj večje. Prvo pravilo: nikar se ne poženite v beg! 

Ministrstvo za naravne vire in prostor je objavilo obvestilo o tem, kako ravnati v tem času, ko medvedi zapuščajo svoje brloge. Najbolje je, da se srečanju popolnoma izognemo, na kar seveda lahko tudi vplivamo.

Najbolje je, da se izogibamo krajem, kjer vemo, da so brlogi, da psov ne spuščamo s povodca (pes bo medveda pripeljal naravnost k vam) in tako, da nase v gozdu opozarjamo. Sploh takrat, ko se premikamo skozi gosto vegetacijo in neprehodno območje. 

Najbolj nevarna so srečanja medvedke z mladiči.

Najbolj nevarna so srečanja medvedke z mladiči.

Profimedia

Napadi medvedov so redki, največkrat pa se bližnja srečanja zgodijo, ko je na sprehodu medvedka z mladiči, ki povsem naravno varuje svoj podmladek. Če opazite medveda in je razdalja med vama precejšnja, se počasi premikajte nazaj v smeri prihoda

"Nikoli ne tecite! Premikajte se počasi, brez hitrih gibov in brez kričanja. S tem bi povečali možnost napadalnega vedenja, saj se medved, ki se počuti ogroženega, lahko začne braniti," so zapisali na pristojnem ministrstvu. Včasih medved izvede tudi lažni napad, s katerim želi obiskovalca samo prestrašiti. 

Včasih medved izvede lažni napad.

Včasih medved izvede lažni napad.

Profimedia

"V primeru napada se nikoli ne branite. Obstanite ali počasi lezite na tla z obrazom navzdol. Najverjetneje se bo medved ustavil tik pred vami in fizičnega stika sploh ne bo," so še zapisali in poudarili, da medveda nikoli ne hranite in nikoli se mu ne približujte, prav tako ne njegovemu brlogu. 

Pomembna pa so tudi ravnanja, ki medveda ne bodo privabljala v bližino človeka. Ostankov hrane nikoli ne odlagajte v gozdu. Do konfliktov med medvedom in človekom prihaja prav zato, ker medved povezuje hrano s prisotnostjo človeka. "V interesu vseh nas je ohraniti naravno plašnost medvedov," so še zapisali na pristojnem ministrstvu.