Uredništvo | 9. 7. 2024, 15:54

Bodite pripravljeni: kako se izogniti napadu morskega psa? (Naj vas nikoli več ne bo strah)

Profimedia

Soočenju z morskimi psi se lahko izognemo, če sledimo tem nasvetom. 

Kljub številnim poročanjem o napadih morskih psov, ki so ubili ali poškodovali človeka, so te dogodki zelo redki in le malo možnosti je, da bi morski pes napadel vas. Te velike morske pošasti občasno res napadejo človeka, letos smo na primer poročali o tragični smrti znanega igralca, napadu med skupinskim treningom plavanja in prisotnosti morskega psa v Jadranskem morju.

Zaradi tovrstnih primerov je razumljivo, da nas zaskrbi, vendar pa je odveč strah, da bi nas morski pes obiskal v obalni vodi med mirnim preživljanjem počitnic. Možnost, da se z njim soočite, je zelo majhna. Veliko večja je verjetnost, da utonete med plavanjem. Če vas vseeno skrbi, pa so strokovnjaki podelili nekaj nasvetov, kako se izogniti soočenju z morskim psom.

Spoznajte svoje okolje

Morski psi živijo v slani vodi. Ocean je njihov dom in mi smo obiskovalci. Če zaplavate na odprtem oceanu, lahko naletite na morskega psa, ne glede na to, kje se nahajate in ob kateri uri plavate. Vendar pa ljudje niso najljubša hrana na njihovem meniju, pravzaprav se morski psi zelo radi izognejo ljudem. 

Profimedia

Izogibajte se plavanju v mraku ali zori

Plavanje zgodaj zjutraj ali pozno ponoči je lahko zelo prijetno, je pa tudi čas, ko obstaja največja verjetnost, da vas napade morski pes. Večinoma morski psi napadejo, ker človeka zamenjajo za drug plen, še lažje pa je narobe preceniti situacijo, kadar je vidljivost slabša. 

Preverite živalske vrste

Če se odpravljate na področje, ki vam ni znano, je priporočljivo, da za nasvet vprašate lokalne reševalce iz vode. Povedali vam bodo, ali se v njihovih vodah kdaj znajde morski pes, prav tako se lahko varneje počutite, če so reševalci v bližini.

V vodi ne nosite svetlikajočih predmetov

Previdni bodite pri predmetih, ki se svetijo, in jih odstranite, preden se podate v vodo. Morske pse privabijo svetleče stvari, ker mislijo, da gre za ribo.

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan