31. 3. 2024, 21:35 | Vir: STA

Nenavadni hišni ljubljenčki: na domu našli krokodila, pitona in ...

Profimedia

V Španiji so lani zasegli krokodila, pitona in druge ogrožene vrste.

Nilski krokodil, burmanski piton in afriška ostrogasta želva so le nekatere izmed desetine živali s seznama ogroženih vrst, ki jih je državljanom v lanskem letu odvzela španska služba za varstvo narave Seprona.

Kot je danes sporočila Seprona, so v preteklem letu rešili vrsto eksotičnih ogroženih živali, ki so zaščitene s konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. 

Med temi sta bila dva nilska krokodila, od katerih je vsak meril približno dva metra, zasegli pa so ju avgusta lani na posestvu v pokrajini Alicante. Kot so dodali, lastnik ni imel uvoznega potrdila ali potrdila za vzrejo v ujetništvu.

Profimedia

V središču mesta Alicante pa so konec lanskega leta našli dvometrskega burmanskega pitona, medtem ko je bila afriška ostrogasta želva, ki je tehtala okoli 25 kg, zapuščena v gorovju Sierra de Olta na območju Calpeja. Med rešenimi živalmi je bilo tudi več vrst papig.

Vse živali so odpeljali v različne rehabilitacijske centre, zavetišča in parke, kjer so ocenili njihovo stanje in zagotovili potrebno zdravljenje, so še navedli v izjavi.

Oblasti so tudi sprožile številne preiskave, da bi našli lastnike in ugotovili, ali so ti imeli potrebne dokumente za živali. V primeru, da lastniki ne morejo predložiti ustreznih potrdil, ki jim dovoljujejo vzrejo živali v ujetništvu, jim grozi globa v višini do 6000 evrov, na spletni strani poroča britanski Guardian.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel