Uredništvo | 8. 6. 2024, 18:00

Nočna mora: razmnožili so se ogromni leteči pajki! (Gre za pravo invazijo!)

Profimedia

Za tistega, ki se boji pajkov, je veliki leteči pajek kot pojav iz najhujše grozljivke. A to, kar so že pred časom napovedovali strokovnjaki, se je uresničilo. 

Na pogled zelo eksotični črno-rumeni pajki (poznani kot 'Joro spider') so zavzeli Združene države Amerike. Prvič so ga opazili in identificirali v ameriški Georgiji leta 2014, šest let kasneje pa je bil že razširjen po 25 zveznih državah ZDA.

Poleg tega, da gre za invazivno vrsto, je težava v tem, da jih je zares veliko in čez lužo se soočajo s pravo invazijo. Dodatna težava številnih ljudi, ki se soočajo z arahnofobijo (strah pred pajki) pa je tudi ta, da ti pajki letijo! 

Ne letijo sicer povsem v pravem smislu, kot bitja s krili, pač pa v letu v zraku delujejo kot balon ali padalo. To jim uspeva s pomočjo svilenih niti, ki jih spustijo v zrak, nato pa si pomagajo s pomočjo vetra.

Trenutno se pajki širijo po vzhodni obali ZDA. Znanstveniki svarijo prebivalce New Yorka in New Jerseya, da ni vprašanje če, pač pa - kdaj - bodo prišli ti pajki tudi v njihovo okolje. Ne bo jih težko prepoznati. Poleg omenjene rumeno črne barvne kombinacije imajo samice kar 10 centimetov dolge nožice! 

Čeprav vrsta prihaja iz Azije, so strokovnjaki prepričani, da bo v ZDA ostala in se bo treba naučiti sobivati z njo. Vsaj na ozemlju vzhodne ameriške obale, kjer jim očitno zelo odgovarja. Prav tako pa ta pajek nima nobenih težav z življenjem na urbanih površinah, v mestih. Verjetno pa ljubezen do sobivanje z meščani ne bo obojestranska. 

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec