29. 4. 2024, 13:15 | Vir: STA

Ministrstvo pod drobnogledom: je odstrel medvedov res rešitev?

Bobo

Mednarodni okoljski center Alpe Adria Green (AAG) in Društvo za dobrobit živali Anima obsojata odločbo ministrstva za naravne vire in prostor, ki dovoljuje odstrel 176 medvedov iz narave. 

"Potrebujemo rešitve, ki bodo omogočile uravnavanje populacije medvedov brez kvotnega odstrela in turističnega lova na medvede," so zapisali. Kot so navedli, od leta 2018 opozarjajo na primere, v katerih so lovske družine objavljale oglase za trofejni lov na medvede, oglaševani pa so bili tudi prodaja medvedjega mesa in izdelkov iz medvedjega mesa. Pri tem navajajo, da se na eni od spletnih strani trofejni lov na medveda od začetka marca ponuja po ceni 3500 evrov.

Bobo

AAG in Anima sta opozorila, da število medvedov v Sloveniji ni znano zaradi še trajajočega uradnega monitoringa. "Poleg tega nikoli ni bila opravljena analize učinkov kvotnega odstrela na zmanjšanje populacije medvedov," so zapisali. Po njihovem je odstrel kratkoročna rešitev, ki ne naslavlja dolgoročnih izzivov ohranjanja te ogrožene živalske vrste.

Ministrstvo je sredi aprila izdalo odločbo za odvzem iz narave z odstrelom 176 medvedov na 178 loviščih. Lovišča za letošnji odvzem so na jugu Slovenije, kjer je bila dokazana večja gostota populacije medveda. Kot so zatrdili na ministrstvu, so s to odločitvijo sledili mnenju stroke.