Uredništvo | 3. 4. 2024, 15:35

Po novem na Hrvaškem tudi v zapor, če zapustite svojo žival

Profimedia

Na Hrvaškem je stopil v veljavo zakon, ki za zapustitev domače, hišne ali udomačene divje živali prinaša zaporno kazen – od enega do treh let. Podpirate? 

Zapustitev hišne, domače ali divje živali je na Hrvaškem v skladu s spremembami kazenskega zakonika kaznivo dejanje, ki se lahko kaznuje tudi z zaporom. 

Novi člen v zakoniku se tako glasi: "Oseba, ki neupravičeno in za daljši čas zapusti domačo žival, hišno žival ali udomačeno divjo žival in druge živali, ki se gojijo pod nadzorstvom osebe, se kaznuje z zaporom do leta dni."

Dodano je še, da se z zaporom do dveh let kaznuje tisti, ki je zaradi zapustitve (iz naslova zgoraj zapisanega) povzročil pogin živali oz. je zapustil večje število živali hkrati. Če so kazniva dejanja storjena iz koristoljubja, pa je zagrožena kazen do treh let zapora

Zakon od zdaj omogoča tudi prepoved zadrževanja in pridobivanja živali za obdobje od enega do petih let za osebe, pri katerih je bilo ugotovljeno mučenje živali. 

Zavetišča se soočajo z ogromno zapuščenimi mucami.

Zavetišča se soočajo z ogromno zapuščenimi mucami.

Profimedia

S tem so na Hrvaškem močno okrepili zaščito živali, kar odobravajo številne tamkajšnje živalovarstvene organizacije, najbolj pa so zadovoljni v zadrugi Prijatelji životinja, kjer so spremembe tudi predlagali.

"Ministrstvu smo izjemno hvaležni, da je sprejelo naše predloge in s tem naredilo zgodovinski korak naprej pri zaščiti živali na Hrvaškem, kar bo vplivalo na ves svet," so komentirali Prijatelji životinja in poudarili, da so 'teorijo' dobro opravili, zdaj pa je pomembno primerno ravnanje še v praksi. 

Tudi v Sloveniji smo pred kratkim z novim zakonom, ki je dvignil veliko prahu, naredili korak naprej na področju zaščite živali. Med drugim zakon predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec